понедељак, 18. јун 2018.

Човекољубиви владар је непобедив

  Гладиус       понедељак, 18. јун 2018.
Илустрација: Древни кинески ратник

Према народу треба да водите политику човекољубља, да умањите казне, смањите порезе, дубоко преорете земљиште, и искорените коров...

Краљ Лианг Хуи се жалио Менцију: “Држава Јин је одувек била најјача држава у поднебесју, то је опште позната ствар. Али, откад сам ја на власти, на истоку смо поражени од државе Куи, ту сам изгубио најстаријег сина; на западу нам је држава Куин заузела 700 лија територије; на југу трпимо понижења од стране државе Цху.

Много се стидим због свега тога и не знам како да се искупим пред свим пострадалима у ратовима. Краљу Лианг Хуи-у Менције на то одговара: „Онај ко има само 100 лија земље може да постане краљ поднебесја.

Према народу треба да водите политику човекољубља, да умањите казне, смањите порезе, дубоко преорете земљиште, и искорените коров. Младе људе треба да мотивишете да у слободно време негују свој морал у смислу оданости према родитељима и старијима, како у породици тако и у друштву, и они ће бити спремни да се супротставе војскама држава Куин и Цху.

Има држава које не брину о своме народу и сељацима, па народ не успева да одгоји довољно жита и поврћа да прехрани своје родитеље, родитељи трпе хладноћу и глад, а породице се распадају.

Ви, краљу, треба да нападнете такве земље које не брину о свом народу, тада Вам је победа загарантована. Зато се каже „владар човекољубац је непобедив, надам се да Ваше Височанство неће много оклевати у избору свог правца.“

Са кинеског превела Наташа Костић
Извор: Кроз простор и време, Краткословље
logoblog

Поделите са пријатељима Човекољубиви владар је непобедив

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар