уторак, 19. јун 2018.

Мала Маша кроз игру и анимацију до бронзане медаље

  Гладиус       уторак, 19. јун 2018.

Маша Димитријевић из Косовске Митровице освојила је треће место на Међународној олимпијади у менталној аритметици, која је одржана 10. јуна у Сава центру, у Београду. На овом престижном такмичењу, учествовало је око 1.200 такмичара, узраста од 5 до 12 година, који су дошли из петнаест европских земаља.

Маша Димитријевић се такмичила у А категорији, узраста од 4-6 година.

Иако долази из школе која у региону броји најмање ученика, Маша је ипак успела да надмаши своје другаре у менталном рачунању и дође до бронзане медаље.

Понекад јој је тешко падала припрема, али је била упорна у намери да учествује на овако важном такмичењу. У припреми за такмичење много јој је помогла њена учитељица Ивана, за коју Маша каже да јој лепо преноси знање.

Веома је срећна и задовољна својим постигнутим резултатом и самим учешћем на овој Олимпијади. Посебно је радује то што је упознала, како каже, „паметне“ вршњаке.

Маша укратко објашњава шта заправо значи ментално рачунање:

„То је рачунање. Ми ту рачунаљку коју имамо – абакус – замислимо у глави и тако подижемо оне куглице које имамо на њој и тако кажемо после резултат кад су готови бројеви. Имамо ТВ и ту нам бројеви излазе и ми тако рачунамо.“

За Машину освојену медаљу, заслужна је превасходно школа „Малац генијалац“ из Косовске Митровице, која јој је помогла да развије вештине менталног рачунања.

Ова школа отворена је у Косовској Митровици септембра 2017.

Директор центра „Малац генијалац“, Владимир Симић, каже да Митровица има много паметне деце, која могу да постигну пун интелект, односно остваре пун капацитет свог мозга.

Школа Менталне аритметике ради по јапанском Хикари програму, који даје изузетне развојне резултате, каже Симић.

„То је древни јапански програм у који је укључен и абакус, односно рачунаљка помоћу које деца јако брзо крећу да уче велике бројеве, великом брзином, односно визуализацијом тог абакуса у својој глави,“ објашњава директор ове школе.

Центар Малац генијалац, тренутно броји 49 ђака, узраста од 4-12 година. Малишани од 4-6 година су у овој школи највише заступљени.

Симић каже, да је број пријављене деце надмашио његова очекивања.

„С обзиром на то да је прва година рада, испуњен је број, чак је и већи него што сам очекивао. Очекивао сам да ће се одазвати неких 40 ђака. Људи су тек сад сазнали шта је ментална аритметика, шта је школа Малац генијалац, шта ми нудимо и какви су наши програми, какав је наш рад, да је то јако квалитетно. Најбитније је да су родитељи чија деца похађају нашу школу задовољни, то нам значи,“ каже Симић.

Објашњава и како изгледа један час у њиховој школи:

„Један час изгледа као да је игра у питању. Нема тишине, радимо уз слушање музике, дружење, причање. Значи, они како рачунају, тако и причају. Постављају једни другима питања. Буквално дружење. Код нас не влада она тиха атмосфера, увек је живахно и весело… Организујемо маскенбале, разне догађаје… Деца константно добијају награде, односно сатисфакцију да наставе да раде, зато што су на добром путу,“ додаје Симић.

Међународна Олимпијада у Београду је једна од највећих манифестација менталне аритметике у југоисточној Европи. Митровички Малац генијалац је 3. школа у Србији која се пласирала за ово такмичење.

Вадимир Симић каже да је презадовољан успехом мале Маше, али генерално и оним што постижу полазници ове школе.

Иначе, од 70 центара, колико постоји у Србији, митровички Малац генијалац има најмањи број ђака – њих 49.

„И од толико малог броја, у односу на друге школе, освојили смо медаљу. Мислим да је изванредан успех и драго ми је што се Митровица тако лепо показала у односу на друге школе,“ закључује Симић.

Школа „Малац генијалац“ се финансира од чланарине коју плаћају родитељи деце која је похађају. За похађање школе потребно је издвојити 50 евра на месечном нивоу. Митровички Малац генијалац за сада нема подршку града, а њен директор Владимир Симић се нада да ће остварити и тај контакт и да ће општина имати слуха и разумевања да, како каже, препозна праве ствари.

Извор: Контакт плус радио
logoblog

Поделите са пријатељима Мала Маша кроз игру и анимацију до бронзане медаље

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар