среда, 20. јун 2018.

Србин укротио снагу атома

  Гладиус       среда, 20. јун 2018.
Јовица Ризнић

Канадски научник српског порекла Јовица Ризнић, који живи и ради у Отави, награђен је високим признањем које заједно додељују Канадска комисија за националну сигурност и Канадска нуклеарна асоцијација.

Прва је струковно, а друга индустријско удружење. Ризнић је добитник награде "Харолд Смит" (Harold A. Smith Outstanding Contribution Award) која се додељује за изузетан стручни допринос у некој од дисциплина од значаја за употребу нуклеарне енергије.

Одређеније, он је награђен за значајан допринос у истраживању и образовању у нуклеарном инжењерству у области преноса топлоте и механике флуида у нуклеарним реакторима као и поузданости, сигурности и расположивости система и компоненти нуклеарних реактора.

- Веома сам почаствован додељеним признањем јер долази од представника струке у области у којој већ деценијама радим. Канадска комисија за националну сигурност регулише све аспекте употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, од рудника уранијума преко употребе радиоактивних извора за медицинске сврхе и индустријских уређаја до нуклеарних електрана - изјавио је Јовица Ризнић за српске медије.
Канада је једна од високоразвијених земаља у којој се истраживањима и примени нуклеарне енергије посвећује посебна пажња. Од 19 нуклеарних електрана чак 18 је у најразвијенијој провинцији Онтарио, а у њима се производи више од половине електричне енергије у тој провинцији док је удео нуклеарки у производњи електро енергије у целој Канади око 15 процената.
Говорећи о канадском нуклеарном миљеу, Ризнић је устврдио да канадске нуклеарне електране имају добре карактеристике како у сигурности тако и поузданости и производњи електричне енергије. Он је још казао да је електрична енергија из нуклеарки пет пута јефтинија од електричне енергије из соларних система и осам пута јефтинија од струје добијене из турбина на ветар. Ипак највећи део електричне енергије у Канади и даље долази из електрана на угаљ и гас и хидроелектрана.
Канада извози нуклеарну технологију, па је тако, на пример, изградила нуклеарну централу Черњавода у Румунији. На питање да ли постоји било каква сарадња Србије и Канаде на том пољу Ризнић је одговорио - негативно.
- Нажалост нема никакве, не бар значајније сарадње или са њом нисам упознат иако одржавам блиске контакте с колегама из старе лабораторије за термотехнику и енергетику у Институту у Винчи, као и са професором Владимиром Стефановићем, стручњаком за енергетику са Машинског факултета у Београду - рекао је он.

Осим што се свакодневно радно бави канадском нуклеарном проблематиком, Ризнић је прошле године, као приређивач и уредник, окупио двадесетак водећих стручњака у свету који су заступљени у књизи "Генератори паре за нуклеарне електране" (Steam Generators for Nuclear Power Plants). То је најкомплетнија стручна публикација о генераторима паре који су једна од главних компоненти нуклеарних електрана.
Богата биографија
* Јовица Ризнић је дипломирао на Машинском факултету у Београду студирајући нуклеарну енергетику код професора Милорада Ристића и његовог асистента Милована Студовића
* на истом факултету је магистрирао и докторирао
* у Институту нуклеарних наука у Винчи радио је двадесетак година
* сарађивао је и са америчким универзитетом Парђу
* две године провео је у Националној лабораторији Аргони као стипендиста Међународне агенције за атомску енергију из Беча
* деведесетих година прошлог века је две године радио на универзитету Висконсин, у Милвокију у САД
* одатле се 1996. године преселио у Канаду и од тада непрекидно ради у Отави као експерт у Канадској комисији за националну сигурност

Извор: Вести
logoblog

Поделите са пријатељима Србин укротио снагу атома

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар