субота, 23. јун 2018.

Филхармоничари вас позивају на пикник

  Гладиус       субота, 23. јун 2018.
Београдска филхармонија, концерт на отвореном/ Facebook @ @бгфилхармонија

Уочи новог Музичког пикника под звездама који је заказан за недељу 24. јун, виолончелиста Немања Станковић се присећа како је изгледао први концерт на отвореном који је Београдска филхармонија прошле године одржала у новобеоградском блоку 13 код Ушћа.Приближава се 24. јун. У недељу смо поново на Ушћу! Колико то невероватно звучи!

Сећам се двадесетогодишњег себе, први пут у Бечу, присуствујем концерту бечких филхармоничара на отвореном, хиљаде људи у парку дворца Шенбрун, и још их неуморно пристиже; сви славе музику у њеном пуном сјају. Ја у себи, прилично самоуверено и помало депримирано, констатујем: „Овога у мојој земљи нема. Ко још у Србији жели да слуша, на пример, Моцарта и Чајковског, на отвореном?“ И сањарим о томе како би дивно било да и ја будем део неког тако спектакуларног догађаја. Некада, негде...

Седам година касније, ето мене у Београдској филхармонији, која најављује први концерт на отвореном пикник за 20.000 људи, и то, ни мање ни више него – на Ушћу! Ок, свестан сам да је Коларац премали за публику која је жељна квалитетне музичке понуде, али... На најпознатијој београдској ливади неки су се већ саплели. А онда схватам, па тамо јесте наша будућа кућа; обећање да ћемо тамо имати нашу зграду, нашу салу у којој нећемо морати да се мачујемо гудалима не бисмо ли се изборили за своје место је већ дато. Нема нам друге. Публика је одабрала програм, маестро Фелц током припрема поново доказује да је прави суперхерој, долази нам и маестро Мехта – спремни смо да освојимо Ушће. И не да смо га освојили! Поставили смо музички камен темељац! Заједно са 30.000 људи који су те вечери демантовали двадесетогодишњег мене који нисам ни сањао да ћу баш у Београду остварити свој сан, као поносни филхармоничар.

Додуше, сећам се једног момента који је претио катастрофом. При крају концерта, свирали смо Росинијевог Вилијама Тела и када је публика препознала чувену мелодију из разних цртаћа почела је масовно да тапше. Шта мислите како звучи када толико људи почне да тапше? Мало је рећи силовито. А због закона акустике, мелодија стиже до публике са незнатним закашњењем, тако да нам је 30 000 људи, у ствари, давало контра ритам. Али ми смо профи, ништа нас није дало изненадити, иако је маестро Фелц мало енергичније дириговао у том моменту да нас случајно тапшање не повуче.

Са великим нестрпљењем очекујем ново дружење на Ушћу. И тако ћемо сваке године, све док не добијемо нашу салу. Кажу да ћемо у недељу, 24. јуна, видети звезде. Звезде се виде и затвореним очима. Када свира Београдска филхармонија!

Извор: Б92
logoblog

Поделите са пријатељима Филхармоничари вас позивају на пикник

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар