петак, 15. јун 2018.

Пет мана која значе да вам је IQ веома висок

  Гладиус       петак, 15. јун 2018.


Висока интелигенција свакако је предност, али није и кључ за лакши, једноставнији, сретнији или пак испуњенији живот. У одговору на то може ли интелигенција да буде и проклетство некима, психолози објашњавају да она свакако може имати негативне стране, које потврђују научна истраживања.Веома интелигентни људи често размишљају уместо да осећају. Они, наиме, могу да разумеју осећаје веома добро, али и да размишљају и разговарају о њима, али проблем је у томе што често неће осећати олакшање код њиховог изражавања.

То је чест проблем веома паметних људи, посебно оних који се сјајно изражавају. Они користе речи као "димну завесу", преноси Express.

Додаје да је у томе кључна разлика између когнитивних и емоционалних вештина, те иако научници не могу детаљно да објасне како су они повезани, очигледно је да висока емоционална интелигенција компензује ниске когнитивне способности, при чему изразито паметни људи не морају да се ослањају на своје емоционалне вештине да би решили проблеме.

"Мање комуникативни и вербални људи своја понашања користе и као издувни вентил, што значи да ће и да викну, баце нешто, расплачу се, скоче... Високо интелигентни људи ће причати о томе како се осећају, а кад заврше с разговором, сви ти осећаји ће и даље бити заробљени", рекао је психолог Маркус Гедулд.
Интелигентни претерано анализирају

Људи с високом интелигенцијом превише времена троше на размишљање и анализе, а у ту нема много помоћи. Из претераних анализа произлази и превише брига, па и отежана могућност одабира - интелигенти желе да буду сигурни у своје одлуке, како би били уверени да нису погрешили, што је у већини животних ситуација немогуће, те је понекад неопходно ослонити се и на свој инстинкт.

Код препознавања високо интелигентних људи, друштво ће од њих да очекује више - да буду најбољи у свему, небитно о којем је подручју реч, па они немају с ким да разговарају о својим слабостима или несигурностима.

На њима је већи притисак да морају да успеју, због чега су под сталним стресом. То је очигледно већ и у млађој доби - деца која су интелигентнија генерално осећају већи неспокој.

Теже уче вредност тешког рада

Чињеница је да ће интелигентнији људи знати боље да распореде своје задатке, те ће брже обављати посао, односно с мање труда него што би требало некоме ко није тако интелигентан.

Ипак, интелигенција не води директно успеху, а високо интелигентни људи можда никад не развију упорност која им је потребна за посао.

"Интелигенција постаје проблем кад они који је имају открију у раној младости да не треба толико пуно да раде како би пратили друге, па никад не развију добре радне навике", истичу психолози.

Људима иде на живце кад их исправљају Без обзира да ли је реч о чаврљању или озбиљнијем разговору, а интелигентни људи најчешће имају потребу да исправљају друге ако кажу или тврде нешто погрешно. То значи да их други доживљавају као паметњаковиће који су у друштву напорни.

Извор: Б92

logoblog

Поделите са пријатељима Пет мана која значе да вам је IQ веома висок

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар