петак, 03. август 2018.

Ниш: Пронађени остаци куће старије од 6.000 година

  Гладиус       петак, 03. август 2018.

Археолози су се ове године концентрисали на периферију насеља Хумска чука крај Ниша, како каже виши научни сарадник београдског Археолошког института Александар Булатовић, а на источној страни су ископали преко 40 квадрата и пронашли нове остатке куће из раног неолита, који су старији од 6.000 година, као и велике посуде за складиштење намирница.


Јужна, северна и источна страна насеља била је у фокусу њихових истраживања, прича Булатовић, а пронађена је трећа кућа из раног неолита, са очуваном подицом, зидом који се срушио на њу и неколико укопаних јама, које су највероватније служиле за складиштење.

Кућу и даље истражују, додаје, тако да очекују да у њој пронађу још целих посуда и друге ствари које су биле саставни део сваког домаћинства у то време.

Осим тог најстаријег периода раног бакарног доба, на локалитету смо наишли на остатке позног неолита, односно времена отприлике 3.000 године п. н. е, затим раног бронзаног доба око 2.500 п. н. е, позног бронзаног доба око 1.300, 1.400, гвозденог доба, а чак и времена класичне Грчке из 6, 5. п. н. е. Последње практично насеље на локалитету је из римског периода односно из 4, 5. века наше ере, и тиме је практично живот у насељу био угашен - појашњава Булатовић.

Археолог каже да су један од најинтересантнијих налаза са Хумске чуке ископали пре 2 године, а реч је о бакарном длету који је пронађен у кући из раног бакарног доба. Реч је о најстаријем длету, истиче, јер су поред њега биле неке кости које су могле да се датују, те су проценили да је оно из периода 4.300. пре нове ере.

Ово је 6. година да се истражује локалитет крај Ниша, а досад је ископано око 370 квадрата, прича Булатовић, што је изузетно мало, јер је његова површина 1.000 квадрата.

Дакле ту има посла за још више генерација археолога после мене. То је вишеслојно налазиште, могу да кажем насеље, на узвишењу, на платоу које је практично насељено први пут у раном неолиту, раном бакарном добу. Ми смо датовали у Америци једну кост из куће из тог периода и добили смо датум који каже да је практично то насеље било старо преко 6.000 година односно да је било насељено први пут између 4250. и 4360. године п.н.е - каже археолог.

Планирају да наредне године више истражују источни део Хумске чуке, јер је планирано да су ту гради археолошки парк, прича археолог, односно да се неколико кућа из раног бакарног доба реконструише. Каже да ће то бити атракција за туристе, јер је и сам локалитет атрактиван због тога што се пружа фантастичан поглед на већи део Ниша.

Иначе, ископавања као и ранијих година раде у сарадњи са нишким Народним музејем, а пројекат финансира Министарство културе, уз помоћ Града Ниша и Оопштине Црвени крст, уз ангажовање неколико помоћних радника сваке године који помажу у ископавању.

Подсетимо, пре 3 године је на овом локалитету пронађено петнаестак целих посуда, оруђе и оружје од земље, костију и камена који датирају од 4000. године пре нове ере, као и 4 дечија гроба из касне антике.

Извор: Јужне вести
logoblog

Поделите са пријатељима Ниш: Пронађени остаци куће старије од 6.000 година

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар