понедељак, 13. август 2018.

У славу предака, на понос потомака: У Нишу освануо мурал херојима са Кошара

  Гладиус       понедељак, 13. август 2018.

Мурал херојима са Кошара освануо је јутрос на зиду између Спортске хале Чаир, Електродистрибуције и нишког градског стадиона.


Битка на Кошарама оцењује се као највећа у модерној историји Србије. Пакао Кошара била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, борили су се ту и плаћеници, ел муџахедини, стране специјалне јединице и Легија странаца, сви они подржани регуларном Војском Републике Албаније и НАТО авијацијом, кажу историчари. Битка се водила око реона карауле Кошаре на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ. Све је завршено потписивањем Кумановског споразума.

Три момка из Ниша стоје иза читаве приче. Један је имао идеју, други цртао и трећи дао новац да се све реализује. Ова идеја чека на реализацију већ годину дана, кажу они.

„Сваки од четворице јунака на муралу има јаку причу, како је погинуо а и сама битка је комплексна, зато је потребно да се о овим јунацима зна пише, чита и зна“, каже за Нишке Вести један од твораца.

Ниш је четврти град који се одужио херојима са Кошара једним муралом. Поред Београда, Неготина и Косовске Митровице и Ниш је добио мурал, каже нишки мастер историчар Младен Станковић.

Фото: Младен Станковић
Извор: Јужне вести
logoblog

Поделите са пријатељима У славу предака, на понос потомака: У Нишу освануо мурал херојима са Кошара

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар