уторак, 07. август 2018.

"Нови Сад - Танго град": Фестивал танга у Новом Саду

  Гладиус       уторак, 07. август 2018.

Нови Сад претвориће се ускоро у међународни град танга, пошто ће се у њему одржати међународни фестивал овог плеса у периоду од 23. до 26. августа.


Удружење "Тодо Танго" позива све љубитеље музике и плеса да посете предстојећи Пети међународни фестивал "Нови Сад - Танго град", који ће се одржати од 23 до 26. августа на неколико локација у Новом Саду.

Фестивал обухвата концерт, научно предавање, пројекцију документарних филмова, семинар, плесне вечери и друге садржаје намењене не само плесачима већ и свим љубитељима танга, музике и плеса, али и аргентинске културе уопште, преноси Тањуг.

У Галерији Матице српске, сада већ традиционално, одржаће се "СциТанго" - јединствено предавање у којем се спајају танго и наука, а овогодишњи предавач је др Роман Балвановић с Института за нуклеарне науке "Винча".

Такође, у Галерији Матице српске, одржаће се и пројекције кратких документарних филмова на тему танга. Аутор Леонел Митре свој чувени Путујући фестивал "Цинефилиа тангуера" из Буенос Ајреса доводи у Нови Сад.

У Нови Сад долази и маестро Анхел Корија, један од најпознатијих и најпризнатијих учитеља танга и кореографа данашњице, како у Аргентини тако и широм света. Заједно с њим, тангеросима ће своје знање и искуство у плесу пренети и маестра Клаудија Сортино из Италије.

Круна фестивала је концерт "Тамбурица танго", на којем ће заједно наступити чувени Белтанго квинтет из Београда, иначе један од најбољих танго оркестара на свету, и Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине, такође светског ранга.

Биће то јединствена прилику да се, у Новосадској синагоги, ужива у музици највећих аргентинских танго композитора на војвођански начин.

Специјални гост на концерту биће мр Љубинко Лазић, контрабасиста Београдске филхармоније, а наступиће и танго инструктори Ана Наупарац Деспотовић и Дејан Лукић, оснивачи удружења "Тодо танго".

Мисија, коју удружење "Тодо танго" годинама доследно спроводи, јесте да приближи танго културу што широј публици и зато ће се, као и досад, фестивал завршити "Милонгом под звездама" на тераси Петроварадинске тврђаве, где ће подједнако уживати и танго плесачи и сви Новосађани.

Фестивал се одржава у сарадњи с Галеријом Матице српске и Јеврејском општином Нови Сад, а уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Управе за културу Града Новог Сада, спонзора и пријатеља.

Извор: Танјуг
logoblog

Поделите са пријатељима "Нови Сад - Танго град": Фестивал танга у Новом Саду

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар