понедељак, 17. септембар 2018.

Делегација Србије положила венац српским војницима на Кајмакчалану

  Гладиус       понедељак, 17. септембар 2018.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и члан Одбора Александар Марковић положили су венац погинулим српским војницима у спомен капели Светог Петра и Павла на Кајмакчалану.Одлазак на Кајмалчан организован је у оквиру другог дана Конференције Срба у региону и Србија - перспективе, 16. септембра 2018, која је одржана у Битољу.

Иначе, на Кајмакчалну се пре 102 године одиграла једна од најзначајнијих битака у историји Србије и српске војске.

Битка за Кајмакчалан је трајала од 30. августа до 23. септембра 1916. године.

"Битка за Кајмакчалан има велики историјски значај, јер је српска војска ослобађањем Битоља, после великих и страшних борби после само годину дана окупације повратила дио своје државне територије", рекао је том приликом Линта.

Додао је да је та победа плаћена великим људским губицима.

" Погинуло је 4.438 Срба, а одлучујући допринос овој историјској победи дала је добровољачка јединица војводе Вука који су чинили Срби са подручја тадашње Аустроугарске (подручје данашње АП Војводина, БиХ и Хрватска).

Од августа до краја 1916. године од 3.500 добровољаца ове јединице само је њих 400 преживело, подсетио је председник Одбора.

После полагања венаца код спомен костурнице служен је помен за страдале српске војнике.

Организатор Конференције Срба у региону и Србија - перспективе и одласка на Кајмакчалан био је Национални савјет Срба у Македонији.

Кајмакчалан је највиши врх планине Ниџе са 2.521 м надморске висине, на граници Републике Македоније према Грчкој (Мариово).

Познат је као поприште најжешћих борби на Солунском фронту током Првог светског рата 1918. године.

На њему је подигнута спомен капела гђе се налази и урна, у којој је сахрањено срце великог пријатеља Србије и српског народа доктора Арчибалда Рајса.

Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Делегација Србије положила венац српским војницима на Кајмакчалану

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар