четвртак, 06. септембар 2018.

Гурмански догађај: Фестивал српске трпезе

  Гладиус       четвртак, 06. септембар 2018.

Удружење „Чувари огњишта“ уз покровитељство Секретаријата за културу Града Београда и подршку Туристичке организације Београда организује манифестацију ,,Фестивал српске трпезе“, која ће се 22. септембра ове године уз бесплатан улаз одржати на Калемегдану на простору Савске терасе Београдске тврђаве.


Циљ ове манифестације је да допринесе очувању нашег гастрономског наслеђа и да презентује културу обедовања овдашњих простора, уз жељу да овај фестивал прерасте у традиционалну манифестацију. Да фестивал, као вишечулни догађај, учини објединитељски искорак у представљању наше трпезе као истинског српског туристичког бренда.

Фестивал ће се одржати на платоу Савске терасе са Видиковцем у парку Калемегдан горњи град и траја ће један дан (22.09.2018.) од 11:00 до 21:00 часова, и то тако да се упоредо одвија више активности у излагачком, такмичарском, едукативном и културном-забавном програму.

Излагачи ће имати своје штандове сајамског типа и то тематски обједињене тако да обухвате широку палету понуде наших крајева. Специјалитете одређених регија прате и пића из тих крајева. Излагаче ће надопунити штанд дунавских аласа. Презентација крсних колача и погача са разним врстама хлеба отвара пекарску тему на коју се надовезују посластичари, па медари... Монаси метоха Хиландара представљају монашку трпезу - Агапе и српски пост кроз векове.

Такмичарски део обухвата ресторане националне кухиње које представљају врхунски домаћи кувари из различитих регија и ревијални такмичарски део где се врши избор „најспецијалитета“ Србије за ову годину, од војвођанске штрудле до пиротске пеглане кобасице.


Културно-забавни програм ће се одвијати уз наступање различитих еминентних уметника који ће публици приближити традицију, историју и дух нашег народа. Док траје такмичење на бини ће наступати и културно уметничка друштва, која ће већином представљати крајеве одакле долазе такмичари.

Едукативни програм

Кључни део едукативног програма је наступ трочланих тимова састављених од ученика из 5 средњих угоститељских школа. Ученици ће се такмичити у припремању хладног предјела користећи се само основним кухињским прибором. Материјал за припрему предјела ученици ће моћи узети по избору од излагача, док ће један део припремити организатор. Време за припрему су два школска часа, а после тога судијски тим оцењује изложене креације.

Срж самог фестивала који и поред посебности да се по први пут на једном месту окупљају разни победници локалних манифестација, садашњи велемајстори српске кухиње, као и младе наде српског кулинарства, ипак носи дешавање сабрано у славској трпези кроз векове, кнежевој вечери и венчању са све свадбарском трпезом из златног српског средњег века. Та три перфоманса теку кроз догађај и пружају слику лепих момената који су обележавали животе наших предака, а и данас јасно одређују и нас и нашу стварност.

,,Фестивал српске трпезе“, субота, 22. септембра, улаз бесплатан.
logoblog

Поделите са пријатељима Гурмански догађај: Фестивал српске трпезе

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар