среда, 24. октобар 2018.

Праунук генерала Тренијеа у посети Прокупљу

  Гладиус       среда, 24. октобар 2018.

На данашњи дан, пре сто година, у Прокупље је са коњицом ушао генерал Треније, који је са Гвозденим пуком учествовао у биткама за ослобођење Прокупља, али и многих градова Србије. У знак захвалности, постао је први почасни грађанин тог града. Поводом јубилеја, Прокупље је посетио праунук славног генерала.


На споменику јунацима Гвозденог пука међу четири централне личности и лик генерала Тренијеа. Слика испред за успомену и сећање, његовог праунука, који се после сто година нашао на истом месту где и његов прадеда.

"Веома сам почаствован што сам дошао да одам почаст мом прадеди који је учествовао у ослобођењу Прокупља. Поносан сам што је овде веома цењен и што његов лик заузима почасно место на споменику јунацима Гвозденог пука", истиче Пјер Треније, праунук генерала Шарла Транијеа.

Директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић прича како је генерала Тренијеа са пуком приликом уласка у Прокупље дочекао председник општине и рекао му да су му одборници града Прокупља доделили свечану титулу Почасног грађанина Прокупља.

Потомка генерала Тренијеа нашли су представници Удружења француско-српског пријатељства, који кажу да се он веома обрадовао позиву да дође у Прокупље.

"Овде су грађани који су били многобројни на отварању, сви су му прилазили и сви су хтели да га пољубе, да се сликају са њим и то је оставило велики траг у његовом животу, који никада неће да се обрише и он ће морати, имаће ту дужност да пренесе на своју децу", сматра Ивица Јовић из Удружења француско-српског пријатељства.

Са праунуком Тренијеа, у Прокупље је дошла и делегација француског града Епона, који негује дугогодишње пријатељство двеју држава.

"Пријатељство Француске и Србије постоји дуго. Ми смо то потврдили потписивањем повеље о братимљењу са Прокупљем, а овакви догађаји који нас подсећају на нашу заједничку прошлост и савезништво, само продубљују наше пријатељске везе", напомиње градоначелник Епона Ги Милер.

У знак захвалности и једна улица у Прокупљу носи име генерала Тренијеа.

Извор: РТС
logoblog

Поделите са пријатељима Праунук генерала Тренијеа у посети Прокупљу

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар