четвртак, 25. октобар 2018.

Злочини на Косову и Метохији у архиви међународне заједнице

  Гладиус       четвртак, 25. октобар 2018.

Радна група Скупштине Србије за прикупљања чињеница и доказа у расветљавању злочина над Србима и припадницима других националних заједница на Косову је сакупила више хиљада докумената, рекао је њен председавајући, Милован Дрецун.Он је после састанка с представницима појединих амбасада и међународних организација, рекао новинарима да се поједини представници других држава нису одазвали "због тога што су уплашени", иако је расветљавање тих злочина "обавеза и цивилизацијско достигнуће".

"Присутнима смо презентовали шта је Радна група до сада урадила: направили смо јединствену, прецизну базу података злочина од 1998. до 2000. године, у оквиру које смо прикупили велики број валидних докумената... Та документација не оставља простор за било какву сумњу да је довољна да се покрену процеси и да се утврди ко је одговоран за те злочине", рекао Дрецун.

Дрецун је навео да у у италијанској зони КФОР-а, на пример, 223 злочина нису расветљена, а да је представница Амбасаде САД у Србији на састанку тражила списак потребних докумената, како би да покушала да дође до њих.

Он је навео да су саговорнике упознали с документацијом која доказује организациону структура Ослободилачке војске Косова (ОВК), "што ће бити корисно за утврђивање командне одговорности".

"Показали смо на основу документације да међународно присуство на Косову и Метохији располаже документацијом на основу које може да се утврде неки нерасветљени злочини, али та документација није доступна јавности или онима који те злочине треба да расветле", рекао је Дрецун.

Дрецун је казао да је документован и случај гробнице-бункера код Ђаковице са седам тела, где је три пута рађено ископавање тела.

"Тај драстичан случај показује неприхватљиво понашање међународног присуства на Косову и Метохији, зато што располажемо фотографијама убијених чланова породца, направљен је увиђај од стране шведског форензичког тима, а онда су тела однета", рекао је Дрецун и додао да се не зна где су та тела покопана.

Казао је да Србија разуме интересовање САД да се разреши убиство браће Битићи, али да Србија истовремено тражи од САД да разумеју и помогну да се расветли убиство браће Ристић, нестале пошто су изашла из просторија КФОР-а у Гњилану.

"Имамо изјаву ОЕБС-у разговара са Албанцем који је држао илегални затвор и да је чувао двојицу српских новинара. То је био довољан траг да се се започне са истрагом и утврди ко су била та два новинара и ко их је одвео", казао је Дрецун.

Одговарајући на наводе да Берлин захтева да Београд и званично призна Кососо, Дрецун је казао да "то доводи у питање безбедност региона".

Члан Радне групе Вељко Одаловић је казао да је та група дошла до тренутка када мора да се обрати јавности и страним државама, како би апеловала на њих "да отворе своје архиве и уступе документе потребне да настави рад".

"Недопустиво је да ћутимо да су тела нађена и сахрањена на непознатим локацијама. Недопустиво је и да злочини остану нерасветљени. Ми смо после 19 година дошли на локацију 'Бункер', код Ђаковице. Та тела су тада нађена, а тек се сада ради на њиховом ископавању. Документа КФОР-а су морала да раније буду стављена у функцију расветљавања зочина", оценио је Одаловић.

По његовим речима, Радној групи се обраћају и породице и косовских Срба и косовских Албанаца, и управо ту траже правду.

"Наши унутрашњи ресурси (за наставак документовања злочина) су исцрпљени... Зашто бисмо миносили пуну одговорност, док се информације налазе у неким приватним архивама", питао је Одаловић.

Извор: Н1
logoblog

Поделите са пријатељима Злочини на Косову и Метохији у архиви међународне заједнице

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар