среда, 31. октобар 2018.

Да вечно памтимо: Грк који је задужио Србе добија улицу у Београду

  Гладиус       среда, 31. октобар 2018.

Јануар 1916. године. Српска војска стигла је на Крф, а грчки земчљорадник Јанис Јанулис изнемоглим српским војницима уступио је своју земљу како би на њој направили војни логор.На његовом имању војници су се опорављали након голготе коју су прошли у Албанији. Они који нису издржали, сахрањивани су, такође на његовом имању. Ексхумацијом, годинама касније, откривено је да је на том земљишту кости оставило 560 српских војника. Њихова тела пренесена су након ексхумације на острво Вид.

Овај Грк је и тада нагласио, а његови потомци и данас то поштују - то имање не сме да служи ниједној другој сврси.На имању Јанулиса преживели српски војници настрадалима су подигли споменик, који и данас стоји на истом месту. Регент Александар карађорђевић, 17. маја 1916. године открио је споменик.На предњој страни спомениика налази се крст, а са друге бочне стране исклесан је српски државни грб и посвета "Дринци својим друговима".

С бочне стране споменика, у барељефу, седи војник с пушком у руци, а испод су урезани стихови српског поручника, песника Владимира Станимировића: 
"На хумкама у туђини, неће српско цвеће нићи.
Поручите нашој деци, нећемо им никад стићи!
Поздравите отаџбину, пољубите родну груду!
Спомен борбе за слободу, нека ове хумке буду!
"


Београђани су одали почаст Јанулису, који од данас добија улицу у Београду. Некадашња Улица Војводе Тозе носи сада Јанулисово име. Пре четири године, добио је и улицу у Нишу.

Извор: Б92
logoblog

Поделите са пријатељима Да вечно памтимо: Грк који је задужио Србе добија улицу у Београду

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар