четвртак, 01. новембар 2018.

Вредно откриће археолога: Производња бакра на подручју Бора још у бронзаном добу

  Гладиус       четвртак, 01. новембар 2018.

Аустријски и српски археолози открили су на подручју Бора значајна налазишта на основу којих је закључено да се производњом бакра овдашње становништво бавило још у бронзаном добу.Након истраживања архео-металуршког локалитета Трњане код Бора и потом геофизичке проспекције на недалеком локалитету Хајдучка чесма код Брестовачке бање, археолози Марио Гаврановић, Александар Капуран и Игор Јовановић открили су постојање великог броја гробница из бронзаног доба.

На основу спаљених остатака покојника који се налазе у ћуповима, у специјализованим лабораторијама у Аустрији и Немачкој прецизираће се година налазишта.

"На простору од Алпа до Кипра, околина Бора је једино место на коме је откривено да се становништво бавило металургијом бакра у бронзаном добу, а недавна открића на локалитету Хајдучка чесма даће прецизну слику о годинама у којима се овдашње становништво бавило производњом тог метала", рекао је археолог Александар Капуран из Археолошког института у Београду.

Он закључује да ова открића показују почетке индустрјске производње која је у праисториији била у повоју, али је за то време била изузетно развијена и технолошки напредна делатност у односу на друге делатности.

Заменик директора Института за оријенталну европску археологију ОРЕА аустријске академије наука у Бечу, Марио Гаврановић, казао је да се у првом научно-истраживачком пројекту Аустрије и Србије у области археологије, дошло до значајног открића не само у истраживању српске, већ и европске цивилизације.

"Откриће на Хајдучкој чесми је значајно због своје величине, јер смо открили да се тек неколико сантиметара испод површине земље налази близу 70 гробова са каменим конструкцијама. У њима се налазе урне и ћупови са остацима покојника па ћемо на основу кости и угља који смо сакупили моћи да тачно датирамо налазиште", навео је Гаврановић.

Он напомиње да у стручној литератури око налазишта има временских размимоилажења од неколико стотина година и за сада се оквирно нагађа да је реч о периоду између 1.400 и 1.700 године пре нове ере.

Извор: Б92

logoblog

Поделите са пријатељима Вредно откриће археолога: Производња бакра на подручју Бора још у бронзаном добу

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар