петак, 16. новембар 2018.

Господин Раша и гест за дивљење који враћа веру у људе

  Гладиус       петак, 16. новембар 2018.

Није тешко бити човек, укратко би могла да се назове епизода нашег суграђанина, господина Раше Јовановића (63), а која је започела када је он у контејенру нашао бачена лична документа госпође Надице Хрен из Словеније.Како то обично бива, београдски џепароши налетели су на њу, украли јој новчаник, у коме су била докуемнта, узели шта им је требало, а оно што није - бацили.

Ту на сцену ступа дивни господин Раша, који је покупио та документа из контејенра, написао Надици писмо и отпремио га у словеначку амабасаду. Како је паметно резоновао господин Раша, тамошњи службеници ће лакше наћи ту мадам, жртву београдских лопова.

Писмо је објављено у целини на Фејсбук профилу роађака мадам Хрен, који објашњава да је Надица била покрадена на аутобуској станици у Београду, а после неколико дана су стигле ове речи господина Раше Јовановића, из околине Београда.

"Блиц" преноси делове тог дирљивог, топлог писма, а свима нама остаје да уживамо и, евентулано, се подсетиимо какви смо некада били, а да нас дели само одлука да такви опет постанемо.

Аутор писма насловио га је:"Поштована мадам Хрен", а затим наставио:

"Некада сам говорио словеначки, али сам га прилично заборавио, па Вам зато пишем на српском, али латиницом, да бисте лакше читали. Претпостављам да солидно говорите спрскохрватски, а судећи по имену Надица, можда, и потичете из источних крајева".

Потом се господин Раша, како и доликује, представио, написао да има 63 године, баш колико и она, и да је из околине Београда. Још је Надицу обавестио да повремено сакупља секундарне сировине у центру града, то продаје и тако се издржава последње три године јер је његова фирма банкротирала, а њему је остало две године до пензије, као и да му је у таквој ситуацији узалудно академско образовање. Потом је прешао на ствар:

"И, тако идући низ улицу, у среду, касно увече, од контејнера до контејнера, вадећи конзерве и остало, у једном, директно прекопута главне железничке станице, на врху нађем расута документа преко неких новина. Још неупрљана. Погледам пажљивије и видим да су у питању лични папири од једне госпође, која је вероватно покрадена од џепароша београдских".

Господин Раша, потом, објашњава Надици да није био лењ, све је сабрао пажљиво у врећицу и кренуо "правац кући да на миру погледа, пронађе какву адресу или телефонски број и свакако покуша да уручи власнику то што је нашао".

"Држим да је то људски и градски гест, поготово када сам видео да је у питању страни држављанин и знам колико му документа и све те карте значе. И, сам сам пре четири године, у аутобусу локалном, изгубио новчаник са свим документима и знам колико је то мучна ситуација", казује господин Раша у свом писму и додаје да је био у дилеми да ли да документа пошаље поштом, право на кућну адресу Надице, или у словеначку амбасаду. Одлучио је да је последња опција боља и тако је учинио.

"Драго ми је да могу да будем џентлмен"

Објаснио је мадам Нади да му је Словенија јако драга јер је тамо служио војску, научио језик и уживао и завршио:

"Зато ми је још драже да могу бити џентлмен према једној словеначкој дами и истовремено стид да вас је неки мој суграђанин лопов тако дрско покрао! Убеђен сам да ћете брзо добити моју пошиљку и поруку да следећи пут пазите на свој новчаник, желим Вам блиставе пензионерске дане. Лепо би било да ме информишете да ли сте добили пошту", написао је несвакидашње искрено, топло и људско писмо господин Раша Јовановић.

Још се не зна да ли му је мадам Хрен одгворила и шта, али ово је сасвим довољно за једну фантастичну причу, којој свако може да замисли леп крај.

Амбасада потврдила

У словеначкој амбасади у Београду потврдили су за "Блиц" да су документа госпође Хрен враћена.

- Овим путем амбасада се захваљује и господину Јовановићу за враћање докумената - навели су у словеначкој амбасади за "Блиц".

Извор: Блиц
logoblog

Поделите са пријатељима Господин Раша и гест за дивљење који враћа веру у људе

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар