петак, 30. новембар 2018.

На данашњи дан преминуо Милош Црњански

  Гладиус       петак, 30. новембар 2018.

На данашњи дан, 30. новембра 1977. године, преминуо је један од најзначајнијих српских писаца 20. века, Милош Црњански.


Рођен је 26. октобра 1893. године у Чонграду (тадашње Аустроугарско царство). Иако је традиција у његовој породици била да служе војни рок, његов отац је то прекинуо, па самим ти ни Милош није служио војску, али је ипак учествовао у Првом светском рату борећи се на фронту у Галицији.

На Филозофском факултету у Београду је дипломирао, а школовање је наставио у Бечу и Паризу. Након Првог светског рата радио је у Прес бироу владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославије.

Када је почео Други светски рат Милош Црњански је био у Риму. У домовину се вратио тек 1965. године, а до тад је већ објавио свој роман “Сеобе” – једно од најзначајнијих дела књижевности. Први дeо овог романа написао је 1929. године, да би 1962. године довршио.

Црњански није имао навику да детаљно описује битке из два разлога. Као прво, сви који су видели или учествовали у крвавим окршајима показују извесну уздржаност када треба о њима да причају. А као друго, позната је чињеница да бивши ратници не желе о њима да слушају. Оно што је Црњанском помогло да очува разум и поднесе бол јесте природа земљишта на којем су његови ратни другови погинули. Наиме, тај део Галиције подсећао га је на Србију, са својим брдима и њиховим шумама и с топлом јесени.

Из тог разлога је Црњански створио нови правац авангардне књижевности, познат као суматраизам. Овај правац је заснован на замисли о космичкој хармонији. Све на свету је повезано, а случајности не постоје.

Манифест суматраизма представља његова песма Суматра.

Поред ове песме, најпознатија дела овог великог писца су и: Ламент над Београдом, Љубав у Тоскани, Књига о Немачкој, Дневник о Чарнојевићу, Сеобе, Роман о Лондону.

Осим што је увео нови дух у српску књижевност, Црњански је такође био познат као велики љубитељ спорта. Био је једини књижевник у групи интелектуалаца - спортиста који су основали часопис Спортиста 1924. године. Бавио се фудбалом, веслањем, једрењем, боксом, мачевањем и скијањем. Међутим, фудбал је био његова највећа спортска љубав, а био је ватрени навијач Црвене звезде. Овај познати авангардни писац је био капитен панчевачког Баната, где је остао упамћен по головима, елегантним, интелигентним и ефектним потезима, али и по жустром понашању према судијама.

Водио је и миран породични живот, оженивши се 1921. године Видом Ружић, образованом Београђанком, ћерком дворског саветника.

Преминуо је 30. новембра 1977. године у Београду, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Према његовој жељи из тестамента, Народна библиотека Србије је примила све његове књиге. На Калемегдану је 25. октобра 1993. године, 100 година од рођења Милоша Црњанског, подигнута његова биста која је дело вајарке Дринке Радовановић.
logoblog

Поделите са пријатељима На данашњи дан преминуо Милош Црњански

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар