понедељак, 26. новембар 2018.

Српски сателит није научна фантастика, а корист би била вишеструка

  Гладиус       понедељак, 26. новембар 2018.

Сателит са српском заставом није научна фантастика већ извесна реалност и наша земља има велике шансе да у ближој будућности оствари овај космички подухват, уверена је Ања Накарада Печујлић, докторанд свемирског права у Келну.Она је оснивач фондације "Српски залог за свемир", а за "Политику" каже да трошкови прављења и лансирања сателита више нису "астрономске цифре".

Објашњава да је приликом разговора са људима из Европске свемирске агенције сазнала да, ако нека држава жели у научне сврхе да лансира свој први сателит, може да добије помоћ и бесплатно лансирање од других земаља. У томе је, додаје, наша шанса.

"Први српски сателит могао би да буде мали сателит, такозвани кјубсат, и да се 'шлепа' приликом лансирања неких великих страних сателита. Русија, Јапан, Индија и америчка НАСА охрабрују земље које желе да лансирају свој први сателит. Тренутно 10 земаља има могућност аутономног лансирања ракета и сателита", каже она.

Корист од првог српског сателита била би вишеструка. Преко њега бисмо надгледали сваки педаљ наше земље, а могли бисмо и да пратимо климатске промене.

Први корак ка учлањењу Србије у међународну свемирску заједницу је да наша земља од Уједињених нација тражи чланство у Комитету за мирољубиво коришћење космичког простора.

"Нема разлога да и ми не постанемо део тога, јер све оно што чини космос не припада једној држави, организацији или појединцу, већ свим људима на земљи, што је и признато свемирским правом", каже Накарада Печујлић.

Фото: Илустрација
Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Српски сателит није научна фантастика, а корист би била вишеструка

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар