петак, 30. новембар 2018.

Александар Први Карађорђевић добија споменик у Београду

  Гладиус       петак, 30. новембар 2018.

На платоу између здања Генералног секретаријата председника Републике и Скупштине Града Београда биће подигнут споменик краљу Александру Првом Карађорђевићу, одлучено је на седнци Скупштине града.


"Учешћем и командовањем у Првом и Другом балканском рату, као и у Првом светском рату, Александар Први Карађорђевић, пружио је неизмеран допринос ослобођењу српског и других балканских народа од Отоманског и Аустроугарског царства. У текућој години обележавамо 100 година од ослобођења у Првом светском рату и ово је достојна прилика да му као друштво одамо почаст", рекла је заменица председника Скпуштине града Београда Андреа Радуловић.


Додала је да је подизање споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, који је откривен прошле недеље у Новом Саду и будући споменик краљу Александру један је од начина да "покажемо наш однос према сопственој историји, негујемо културу сећања, али и пошаљемо поруку доследности и континуитета, вредности, напретка и просперитета, које је краљ Александар делио са нашим народом".

Био је други син Петра Првог Карађорђевића и књегиње Зорке, ћерке црногорског краља Николе Петровића.

Трагично је изгубио живот у Марсељском атентату 9. октобра 1934. године. Наследио га је најстарији син Петар, али је због његове малолетности земљом до 1941. године владало намесништво на чијем је челу био Александров рођак кнез Павле.

Извор: Танјуг
logoblog

Поделите са пријатељима Александар Први Карађорђевић добија споменик у Београду

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар