уторак, 20. новембар 2018.

Serbia Fashion Week у духу српске војне униформе

  Гладиус       уторак, 20. новембар 2018.

Serbia Fashion Week се отвара спектакуларном изложбом колекције високе моде инспирисане српском војном униформом.


Као једина лиценцирана Недеља моде у Србији, Serbia Fashion Week од самог почетка негује културу и даје на значају српској традицији. Пројекат Националне коморе за моду Србије и Галерије Матице српске отпочео је пре годину и по дана када је потврђено да су врата ове институције културе отворена модним дизајнерима и да мода јесте уметност. Настављајући пут који је трасиран још од нултог издања, Serbia Fashion Week ове године придружује се обележавању стогодишњице присаједињења Војводине Србије и у оквиру пројекта Наслеђе у моди представља колекцију високе моде Сећање, туга и лепота академске сликарке Иванке Јевтовић.

Колекција је инспирисана српском војном униформом, а посвећена је Милунки Савић, Надежди Петровић, Даници Јовановић и свим хероинама Великог рата. Сам назив изложбе којом се отвара једанаесто издање Serbia Fashion Week-а упућује на поруку да се не сме заборавити чиме су нас све ове даме задужиле, колика је њихова лепота и величина била и колику су жртву поднеле борећи се за наш народ. Овом изложбом се такође жели истаћи важност моде као уметности и њен значај у свакодневном и културном животу Србије.

Свечано отварање заказано је за 21. новембар када ће саму церемонију увеличати звуци музичког квартета. Када је реч о самој колекцији Сећање, туга и лепота, посетиоци ће имати прилике да виде српску униформу и мушку народну ношњу стилизовану у женски модел високе моде, а значајан детаљ биће украсни орнаменти у облику срца, у дезену и тродимензионалном асоцијацијом на ордење. Непрестано сменивање униформе и ношње приказује растрзану судбину српског народа медју ратом и слободом. Сликарка Иванка Јевтовић успела је верно да дочара симбол наше духовности кроз дезене модела рашке и моравске школе. За свој успех и ову колекцију сликарка је добила и захвалницу Министарства одбране Републике Србије, као и плакету 48. Мајске изложбе УЛУПУДС-а.

Након овог јединственог свечаног отварања уследиће бројне активности у наредним данима у којима ће посетиоци моћи у потпуности да се препусте свету моде.

И ове године, у Мастер центру Новосадског сајма своје колекције приказаће наши најпознатији модни дизајнери попут Игора Тодоровића, Марије Шабић, Сузане Перић, Бате Спасојевића, Бошка Јаковљевића, Милице Тричковић, Наташе Жупац и многих других који већ дуги низ година изазивају овације публике и никада не остављају равнодушним. Поред домаћих креатора, своје колекције приказаће и многи страни дизајнери који ће пружити нешто ново и несвакидашње, а ту су и многобројна изненађења која се спремају за најверније пратиоце моде, након чега следи и свечано затварање и додела награда, заказани за 26. новембар.

Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Serbia Fashion Week у духу српске војне униформе

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар