уторак, 25. децембар 2018.

У немачкој покрајини Баварска 120 српских ђака почело да учи на матерњем језику

  Гладиус       уторак, 25. децембар 2018.

Око 120 деце Срба који живе у немачкој покрајини Баварска од ове школске године почело је да похађа наставу у првој допунској школи у Минхену, где могу да науче српски језик, упознају српску традицију, културу и стекну основна знања из националне историје и географије, саопштено је из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.Наставу у допунским школама у Немачкој, које већ постоје у покрајинама Баден-Виртемберг, Берлин, Хамбург и Хесен, спроводе наставници из Србије, у организацији и по програмима надлежног српског Министарства.

Како је објаснио министар просвете Младен Шарчевић, велики број родитеља из Минхена и околних градова изразио је жељу да њихова деца крену на часове у српску основну школу.

"Деца су раније била организована кроз црквене кружоке и окупљања. Та сарадња са црквом задржана је кроз веронауку и остале вештине, попут очувања фолклора и народне традиције", рекао је Шарчевић.

Шарчевић је изјавио да ће се у Баварској, у којој живи око 45.000 Срба, отварати школе, али и у другим немачким градовима, попут Нирнберга и Аугзбурга.

"Направљен је и добар почетни корак у сарадњи између просветних власти из Србије и Баварске. Очекујемо да у блиској будућности потпишемо меморандум о сарадњи, као што смо већ учинили са покрајином Баден-Виртемберг, где се сви процеси дуалних видова образовања кроз средње и високо појављују као заједнички концепти рада и сарадње", рекао је Шарчевић.

Министар је указао и да највише ученика српског порекла тренутно има у покрајини Баден-Виртемберг, али да је циљ да се "њихов број повећа и у осталим земљама".

"У тој покрајини има четири пута више српских ђака у допунским школама него што их има у Баварској. Циљ нам је да и у другим регијама, не само Немачке, већ и Аустрије, Швајцарске, Грчке, Француске и осталих земаља где Срби чине озбиљне групације, да се редефинишу и поново отворе или поспеше са радом српске допунске школе", казао је Шарчевић.

Фото: Полазници допунске школе у Минхену са министром Шарчевићем, РТС
Извор: Н1
logoblog

Поделите са пријатељима У немачкој покрајини Баварска 120 српских ђака почело да учи на матерњем језику

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар