петак, 07. децембар 2018.

Изложба „Тамо далеко 1918–2018“ у галерији Дома Војске Србије

  Гладиус       петак, 07. децембар 2018.

Изложбу, коју ће публика имати прилику да погледа до 13. децембра, представиће Гојко Раичевић, један од аутора, а отвориће генерални секретар Предсједника Србије Никола Селаковић.


Изложба „Тамо далеко 1918–2018“, биће отворена вечерас, у 19 сати, у Малој галерији Дома Војске Србије.

Занимљива поставка обухвата спискове добровољаца из Боке (њих две хиљаде), као и приче о локалним херојима, а доноси и одломке родољубивих песама, аутентичне фотографије, изабрана сведочења, анегдоте, говоре, и друге занимљивости, сложене у својеврстан алманах „Мале новине“, који сведочи о стваралаштву наших предака.

Изложба, настала уз благослов епископа ваљевског Милутина, први пут је приказана јавности у некадашњем Официрском дому у Ваљеву, задужбини хероја са Колубаре и Цера, кроз различите форме је приказана у земљи и иностранству, а, у оквиру јубилеја 100 година од победе у Великом рату, дала је печат и званичној церемонији Дана подизања српске заставе на Белој кући, 28. јула у Вашингтону.

На дан почетка пробоја Солунског фронта, 15. септембра, изложбена поставка је истовремено отворена у Херцег Новом, Ваљеву и Норт Порту на Флориди, и од тада почиње „светску турнеју“ у местима где живи наш народ.

Поставку „Тамо далеко 1918–2018”, „потписују“ Маринко Лугоња, Немања Куљача, Марко Кентера и Гојко Раичевић, а посебан осврт написао је угледни историчар и професор на Филозофском факултету у Београду др Милош Ковић.

Изложбу, коју ће београдска публика имати прилику да погледа до 13. децембра, представиће Гојко Раичевић, један од аутора, а отвориће генерални секретар Председника Србије Никола Селаковић.

О историјским околностима кроз које је прошао наш народ у протеклих 100 година, присутнима на отварању говориће историчар Александар Раковић.

Извор: ИН4С
logoblog

Поделите са пријатељима Изложба „Тамо далеко 1918–2018“ у галерији Дома Војске Србије

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар