понедељак, 03. децембар 2018.

Серија "Корени" одвукла гледаоце у књижаре

  Гладиус       понедељак, 03. децембар 2018.

После више од пола века од првог издања, роман "Корени" је поново у средишту пажње читалаца. Дело које је добило прву НИН-ову награду нову популарност дугује серији Радио-телевизије Србије, којој је послужило као основ за истоимену серију."Корени" су у врху топ листа – серија по гледаности, роман по читаности.

Класик наше књижевности из 1954. године добија битку с најновијим издањима и широј публици омиљеним лаким садржајима. И поново је баш то – хит.

"У последње време купци нам све чешће траже књигу 'Корени' Добрице Ћосића и кажу да прате серију на РТС-у", каже књижар Срђан Досљак.

У издавачкој кући "Лагуна" потврђују да је са екранизацијом порасло интересовање за ово Ћосићево дело.

"Као прва НИН-ова награда и савремени класик, то је дело које свих ових година привлачи пажњу читалаца. Међутим, са екранизацијом књиге, у заиста успешну серију РТС, можемо да приметимо да је порасло интересовање за ово књижевно дело", каже Тања Вучковић из "Лагуне".

То је прилика за нови поглед на део наше историје и колективне свести, на догађаје с краја 19. века, политичке и економске околности, преображај српског села.

"И што је најважније у породичном роману, а 'Корени' то јесу, видимо шта се дешавало са породицом када је друштвена стварност постајала интензивнија, а политичка конотација бивала све агресивнија и када се умешала у све сфере друштва", наводи књижевни критичар Петар Арбутина.

Тако успешне екранизације утичу на нови живот књига, али и квалитет самог књижевног дела важан је за настанак телевизијских серија и филмова.

"Мислим да је неопходно да дело буде добро да би инспирисало некаквог новог читача, будући да онај који се бави његовом драматазицијом јесте један, можда посвећенији, савакако бољи, увиђајнији читач, који уствари треба да пребаци или да преименује дело у сасвим другачији формат", каже Арбутина.

Нешто се свакако променило и то набоље – филмови и серије више нису замена, већ све чешће подстицај за читање.

Извор: РТС
logoblog

Поделите са пријатељима Серија "Корени" одвукла гледаоце у књижаре

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар