четвртак, 06. децембар 2018.

Јединствени у Србији: Позориште где су глумци – психијатријски пацијенти

  Гладиус       четвртак, 06. децембар 2018.

Аматерско позориште "Прозор" из Вршца не би било нимало необично, да није једне "ситнице": ово је једино аматерско позориште у земљи чији су глумци садашњи и некадашњи пацијенти психијатријске болнице.

Настало је 2009. године у оквиру Специјалне болнице за психијатријске болести "Др Славољуб Бакаловић" у Вршцу, као део терапије за дестиматизацију особа са психичким проблемима.


Проф. Мирослава Кућанчанин у психијатријској болници је у оквиру радне терапије водила књижевно-драмску радионицу, и након пар краћих комада које су пацијенти спремили и извели дошла је на идеју да покрене аматерско позориште. И поред тога што је околина била скептична према овој идеји, "Прозор" успешно ради већ 12 година.

"Ја сам написала више комедија за њих специјално. Прва је била "Народни посланик", сећам се, коју смо нажалост једва успели да изведемо у нашем позоришту, а касније је то већ много лакше ишло", присећа се проф. Кућанчанин.

Ово позориште полако али сигурно осваја Културне центре и позоришта у земљи. Највећи успех остварили су представом "Радован III" са којом су гостовали нпр у Атељеу 212 или СНП, а уследиле су комедије "Длака", "Ћоше код Тоше", "Вирус или кијавица"...

Највише сам осетила лепоту у СНП-у где су ме гледале моја мама и моја тетка, где сам дала све од себе да покажем колико заправо могу да дам, а Мира заиста прави фантастичне заплете и расплете, тако да човек може да се уигра, да машти на вољу и то лепо изведе", каже једна од глумица Исидора Рајић.

"Све смо прошли, све сам видела и доживела, и било ми ње лепо на неки начин, јер сам се мало опустила и на неки начин доказала себи да ја то могу да урадим", додаје њена колегиница Десанка Петричић.

"Никад не бих овим људима дала трагедију или нешто слично, из разлога што је њима доста трагедије у њиховим животима. Док вежбамо и глумимо они се смеју и уживају, смеју се на сцени кад изводе представу, смеје се публика... Комедија се заиста показала као лек", закључује проф. Кућанчанин.

Искуства са овим аматерским позориштем професорка Кућанчанин сабрала је и у својој новој књизи "Душевна болест није заразна", а позоришна трупа коју данас чине и корисници Удружења "Душевна оаза", тренутно ради на новој представи. Можда неко од наредних извођења буде и у вашем граду.

Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Јединствени у Србији: Позориште где су глумци – психијатријски пацијенти

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар