понедељак, 11. фебруар 2019.

Љубитељи сухомеснатих производа уживају у специјалитетима у Мачкату

  Гладиус       понедељак, 11. фебруар 2019.

У златиборском селу Мачкату отворен је тродневни 19. Сајам сухомеснатих производа - Пршутијада. У селима на ободу Златибора умеће припреме традиционалних производа од сувог меса преноси се са генерације на генерацију, а своје најбоље производе чувају за сајам.


У Мачкату, престоници златиборске пршуте, производи од сушеног меса су већ традиционални специјалитет за који се зна и ван граница Србије. Десетине породица одржавају и унапређују производњу иако се начин припреме није много променио. Произвођачи тврде да нема тајне за добру пршуту, кобасицу, сланину или стељу.

"Она има специфичан и укус и мирис због саме те руже ветрова овде, земљишта и надморске висине", објашњава произвођач Небојша Шопаловић.

Председник Удружења произвођача сухомеснатих производа Милош Радовановић каже да искуство производње преносе са генерације на генерацију.

"Дугогодишње искуство наших предака, наших деда и очева који су то почели да раде пре више од 100 година, пренели на нас, ми преносимо на наше потомке", истиче Радовановић.

Произвођач Митар Марић наводи да би се озбиљно зарадило, мора пуно да се ради, као и да су у посао укључени сви у кући.

Љубитељи димљеног меса се слажу да је златиборска пршута, која је већ озбиљан бренд, укусна и неодољива, па Пршутијаду не прескачу.

На Пршутијади је и прилика да се домаћа проба и упореди са познатом италијанском пармском пршутом.

"Свињетина за пармску пршуту се прави само на ваздуху, а златиборска пршута се прави димљењем. То је велика разлика између два производа, али ја волим оба", наглашава Антони Моника Лангелано из регије Парма.

Очекује се да ће овогодишња Пршутијада премашити досадашње бројке од десетак хиљада посетилаца. Најсрећнији међу њима понеће на крају манифестације кући џак пршуте.

Извор: РТС
logoblog

Поделите са пријатељима Љубитељи сухомеснатих производа уживају у специјалитетима у Мачкату

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар