среда, 17. април 2019.

Србин Горан Томашевић добио је, као члан тима Ројтерса, Пулицерову награду

  Гладиус       среда, 17. април 2019.

Фоторепортер Горан Томашевић добио је, као члан тима Ројтерса, Пулицерову награду за 2019. годину.За живописну и запањујуц́у визуелну причу о стремљењима, очају и туги миграната док су путовали у САД из Централне и Јужне Америке ове године Пулицера су добили Ројтерсови фоторепортери, међу њима и један Србин.

Београђанин са тренутним боравиштем у Истанбулу, Горан Томашевић (50) једна је од фоторепортера Ројтерса, који су за свој посебно успешан рад добили чувену "Пулицерову награду".

"Сад имам и то"
У изјави за РТС Томашевић је рекао да му је једино та награда недостајала, као и да је до сада добио све азијске и европске награде за фотографију. Томашевић је награду добио за серију фотографија из Хондураса. "То је серија фотографија о криминалним бандама које контролишу већи део Латинске Америке. Направљена је у граду Сан Педро Сула који је први по стопи убистава у свету", навео је Томашевић.

За задатак за који се добија таква награда није ни лак ни лагодан говори и сам опис награђене Горанове фотографије - "петао пролази поред мртвог тела члана банде Барио-18 у Сан Педро Сули (Септембар 28, 2018/Горан Томашевић)".

Томашевић је већ награђиван за своје фотографије ратова и револуција, од Балкана, преко Ирака, Либије, Авганистана, до последњег у Сирији. Свакодневно живот својом визуром је дочаравао и из Јужног Судана, Пакистана, Мозамбика... а онај спортски и са Олимпијада и фудбалског Мундијала.

У свет се отиснуо после сликања ратова за локалне листове у распаду Југославије, и од 1996 је члан Ројтерса. За ту фирму агенцију је сликом покривао и НАТО бомбардовање Београда, али и као једини фоторепортер који ради за стране медије, и конфликт на Косову.

Извор: Мондо
logoblog

Поделите са пријатељима Србин Горан Томашевић добио је, као члан тима Ројтерса, Пулицерову награду

Најновије
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар