среда, 20. јун 2018.

На рачун грађана - Потрошили 70.000 евра за саобраћајне камере, а ниједна не ради

  Гладиус       среда, 20. јун 2018.
Фото: РАС Србија

Скоро 70.000 евра потрошено је из буџета Ваљева за постављање камера за снимање саобраћајних прекршаја, али те камере, без сервера који није купљен, тренутно ничему не служе.


Возачи који се сусрећу са камерама постављеним у Булевару Владике Николаја у излазној траци ка Београду, на путу за Бајину Башту и на обилазном путу за Ужице, комотно могу да изговоре чувену реченицу Деда Стаје из цртаног филма "Микијева радионица" - "чему ово служи, а уз то и не ради". Јер камере, које су постављене још крајем прошле године, а претходно су плаћене осам милиона динара из градског буџета новцем од наплаћених саобраћајних прекршаја, и даље немају никакву практичну функцију и то из бизарног разлога.

Наиме, Савет за безбедност саобраћаја Ваљева, на чијем челу је члан Градског већа Добросав Јанковић (ПУПС), када је одлучио да лане постави камере за снимање саобраћајних прекршаја на те три локације, једноставно није предвидео куповину одговарајућег сервера за њих. Та инвестиција, тврде градске власти, била је предвиђена за ову годину, али је сада доведена у питање због - државног ревизора?!?

- Нисмо добили одобрење за куповину тог сервера, који би требало да буде уступљен на коришћење Полицијској управи Ваљево. Наиме, државни ревизор је имао примедбу на ту набавку и јасно нам је речено да не можемо да купимо сервер, који ће, практично, користити полиција. По Закону о безбедности саобраћаја, та набавка је могућа, по Закону о буџету није. Након што смо добили мишљење буџетског инспектора, ми смо уложили приговор на то и ове већ скоро три месеца чекамо одговор - каже заменик председника Скупштине града Михаило Милутиновић (СНС).

Без обзира на Милутиновићево објашњење, нејасно је због чега је ова набавка сервера спорна, с обзиром да на улицама Ваљева, на неколико локација, већ фунционишу камере чија је куповина у потпуности, укључујући и набавку сервера, финансирана из буџета. Све камере које раде, иначе, власништво су града Ваљева, а дате су на коришћење ваљевској Полицијској управи.

Занимљиво је да за исти посао у Убу буџетски инспектор није имао мишљење да локална самоуправа не може да финансира увођење система видео надзора. Уб је без проблема за 20 миллиона динара набавио и поставио 39 камера са припадајућим сервером.

Кроз црвено прошли 4.500 пута

Поред три нефункционалне, на подручју Ваљева регуларно, са припадајућим софтвером, раде четири камере за снимање саобраћајних прекршаја - у центру града, на најпрометнијој раскрсници Карађорђеве и Синђелићеве улице, код парка "Пећина" на путу за Лозницу, код трговине "Сезам" на путу за Шабац, и у улазној траци у Ваљево у булевару Владике Николаја. По подацима саобраћајне полиције, три камере на периферији града најчешће региструју прекорачења брзине и то када се возачи крећу брзином која је до 20 км/х већа од дозвољене брзине на путевима ван насеља и када се у насељу крећу брзином која је од 11 км/х до 20 км/х већа од дозвољене брзине кретања.

Камере на централној градској раскрсници, међутим, највише бележе проласке кроз црвено светло и оне су за прве две године рада евидентирале чак 4.500 тих прекршаја.

Извор: Блиц
logoblog

Поделите са пријатељима На рачун грађана - Потрошили 70.000 евра за саобраћајне камере, а ниједна не ради

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар