уторак, 26. јун 2018.

Пронађено писмо Хајдук Вељка Петровића

  Гладиус       уторак, 26. јун 2018.

Пронађено је ексклузивно, до сада непознато писмо Хајдук Вељка Петровића, једног од најзначајнијих јунака српске историје, саопштили су данас из Адлигата. Написано је у Неготину, 23. маја 1812, пре 216 година, годину дана пре Вељкове славне погибије у овом граду.


У питању је писмо - наредба којом се становништво наведених места обавезује да даје новчану помоћ и помоћ у намерницама, такозвани бир, устаницима. 
Хајдук Вељко овлашћује бимбашу Матеју да у његово име скупља ту помоћ, ако би се противио Матеју, то се самому  мене противи каже Вељко Петровић Војвода. 

Писмо се налази у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности. Документ је у Удружење стигло захваљујући ангажовњу једног од оснивача овог удружења, библиофила и новинара Срђана Стојанчева.
Историчари истражују да ли је Хајдук Вељко уопште био писмен, или је текст написао неко од његових писара. 
Његов писар је својевремено био и Вук Караџић, који је о боравку у Неготину оставио изванредно сведочење о животу, карактеру и јунаштву Хајдук Вељка.
Из времена Првог српског устанка сачувано је изузетно мало писаних трагова, а прота Матеја Ненадовић у својим "Мемоарима" описује како су устаници своју архиву у бурадима носили преко Саве. Већи део те архиве је настрадао.
Писмо се налазило у библиотеци Љуомира Ненадовића, па се на његовој полеђини налази Ненадовићева белешка да се, заиста, ради о писму Хајдук Вељка Петровића. 
Сасвим је вероватно да га је познати књижевник, дипломата и министар наследио од свог оца, славног устаничког војводе проте Матије Ненадовића који је хајдук Вељка лично познавао.
Наредба представља драгоценост и због свог језика. 
Иако је писано старим писмом, коришћен је народни језик. Поред наредбе се налази и песма у рукопису Драгомира Брзака (1851-1905) о Хајдук Вељку, чији стихови се налазе исписани на споменику овом јунаку у Неготину.
У Адлигату се налази збирка предмета са почетка XVIII века, нарочито оружја које су користили устаници и Турци током самог устанка, па ће ово удружење ускоро у оквиру своје сталне поставке формирати изложбу о Првом српкском устанку.

Извор: Вести
logoblog

Поделите са пријатељима Пронађено писмо Хајдук Вељка Петровића

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар