уторак, 19. јун 2018.

Где су Срби на листи најсрећнијих народа на свету?

  Гладиус       уторак, 19. јун 2018.

Најсрећнији народ на свету су Финци, док се Србија налази на 78. месту од 156 анализираних. Када је реч о бившим југословенским републикама, изнад Србије се налази само Словенија, док су остале бивше југословенске републике иза нас, показало је најновије Светско истраживање среће за 2018. годину.


Одмах после Финске налазе се Норвешка, Данска, Исланд и Швајцарска. Када је реч о државама Европске уније, најсрећнији су људи у Аустрији, коиј су на овој ранг-листи заузели високо 12. место. Иза њих су Немци, на 15. месту.

Истраживање о срећи, коју је урадио Медија Галуп, показало је да су Финци најсрећнији народ, али грађани те земље нису сагласни са том оценом.

"Финици, али и остали нордијски народи по природи су интровертни, тешко показују емоције, како лепе, тако и оне тужне. По тим одликама, они су сушта супротност рецимо латино-американцима, на пример, који имају бурније реакције", рекао је Маик Викинг, директор Института "Happiness reasearch", преноси ББЦ.


"Сви би сад у Финску"

Када је изашло истраживање, рекао је Халивел, сви су желели да се преселе у Финску. 
Финска као држава је најсрећнија земља на планети јер се дубоко поштују људска права: равноправност полова, заштита животне средина, систем образовања и равнотежа између живота и рада.
"Али не можемо сви да станемо у једну, најсрећнију земљу. Онда Финска не би била најсрећнија земља на свету", рекао је.

Професор Универзитета Британске Колумбије - Џон Халивел и коуредник Светског извештаја о срећи, објаснио је да у овом истраживању није реч само о емоцији среће, већ се ова анализа више односи на задовољство услед квалитетног живота и уређеног система.

"Бруто домаћи доходак по глави становника доприноси квалитету живота и продужава животни век. Али продужавају га и сазнање да бринете о некоме, да знате да има ко да вам помогне, и слободу да доносите одлуке. Дакле, овде се ради о поверењу и великодушности, а Финска се високо рангира по овим критеријумима", рекао је Халивел.

Где је Србија, а где бивше YU републике 

Као и у многим истраживањима, и у овом је Словенија, када је реч о бившим југословенским републикама, најбоље рангирана и налази се на "високом" 51. месту. Иза ње, на 78. месту налази се Србија.

Нешто "несрећнији" су грађани осталих бивших југословенских република, па се тако Црна Гора нашла на 81, а Хрватска на 82. месту. Седам места иза је и Македонија, а Босна и Херцеговина се налази на 93. месту.

Извор: Б92
logoblog

Поделите са пријатељима Где су Срби на листи најсрећнијих народа на свету?

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар