среда, 20. јун 2018.

Либерија повукла признање Косова

  Гладиус       среда, 20. јун 2018.

Либерија је још једна од земаља која је повукла признање независности Косова.Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је првом спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност "на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово".

"Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ“, наводи се у ноти.

Министар Ивица Дачић је рекао да је одлука Либерије веома важна за Србију, јер показује да процес и дијалог још трају.

Да подсетимо, Либерија није прва земља која је повукла признање Косова, али је тачан број оних који су признали Косово, барем судећи према изјавама Београда и Приштине, и даље непознаница.

Прва држава која је повукла признање је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године. Предомислио се и Сао Томе и Принсипе, а крајем прошле године признање је повукла и Гвинеја Бисао. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је прошле године саопштио да су и Бурунди повукли признање.

Либерија је Косово признала 30. маја 2008. године.

Извор: Б92
logoblog

Поделите са пријатељима Либерија повукла признање Косова

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар