понедељак, 18. јун 2018.

Анкета каже Срби хоће народну војску!

  Гладиус       понедељак, 18. јун 2018.

Теренско испитивање у 11 градова Србије, допуњено онлајн анкетом, показало је да су грађани свесни питања безбедности Србије и да желе да се врати обавезно служење војног рока, само сада и за жене. Да ли је то чудно?


Грађани Алексинца, Бајине Баште, Београда, Ваљева, Великог Градишта, Ивањице, Крушевца, Новог Сада, Ниша, Пожеге и Пожаревца - општина које су одабране у анализи Истраживачког центра за одбрану и безбедност из Београда - готово су једногласни - желе да се грађани Србије редовно обучавају за оно што им је уставно право и обавеза, али и част - одбрана земље.
А колико је то пара?

 Присутне на промоцији је највише интересовало питање које се само намеће: "А колико то кошта?". Очекивана бројка је изостала, јер зависи од много фактора који се претходно морају дефинисати - колико обвезника, каква обука, колико дуготрајна и сл. Сигурно немамо пара колико један Израел, мала држава која сигурно не прецењује своју безбедност, али ако за то пара имају у трећини ЕУ, наћи ће се и код нас. Генерал Ковачевић износи и једну "отворену" варијанту решења. "Не мора испрва ни бити класична војна обука, ако за то немамо пара. Довољно је да организујемо течајеве преживљавања у природи, падобранства, роњења, гађања... да младима приближимо и војску али и подигнемо свет о безбедности и части да се отаџбина мора бранити како су је наши преци одбранили 1945. или 1918."
 Обавезна војна обука за мушкарце   суспендована  је у Србији (не и укинута) 1.   јануара 2011. године, али Срби нису заборавили   шта је популарно "служење војног рока".

 Тако се и данас наклоност ка војсци показује у г   отово свим анкетама грађана, а то потврђује и   најновије истраживање Истраживачког центра за одбрану и безбедност.

У анкети на терену, у којој је учествовало 1.117 насумично изабраних испитаника оба пола, за враћање "војног рока" изјаснило се њих 74 одсто, док је против 26 одсто.

Вечински став "за" исказан је и када се гледа према половима, где нема велике разлике у процентима. Код жена је однос 75 према 25, а код мушкараца 77 према 23.

Фото: Илустрација Мондо
Превеликих одступања нема ни када се анкетирани разделе према старости, где одскаче само генерацијска група од 30 до 39 година. Средње доба је рекло "за" у односу тек нешто испод 70 одсто.

У додатној онлајн анкети, у којој су могли да учествују сви посетиоци сајта центровог онлајн магазина Одбрана и безбедност, изјаснило се још 1.382 грађана, са односом 68 одсто "за" и 32 одсто "не" увођењу обавезног војног рока.

Професионалцима у ВЈ свака част, али...


"Свака част професионалној Војсци Србије, али 10.000 до 30.000 војника не може да одбрани нити једну земљу, па ни Србију.

Ако затреба, сви ћемо ратовати у одбрамбеном рату и због тога је потребна обука кроз обавезно служење војног рока", истакао је на промоцији истраживања некадашњи начелник српске Војне Академије, генерал-мајор у пензији Видосав Ковчевић.

"Ако би кренули, до Берлина нема ко озбиљан да их заустави", помало карикира проблем генерал Ковачевић. Недавно је била вест да се у Шведској грађанима дели брошура о безбедности и поступања у случају ванредне ситуације и ратног стања, а та мирна нордијска земља је ове године вратила делимичну војну обавезу (укинуту као општу за мушкарце 2010.). А, подсетимо, Шведска је последњи пут ратовала (ако се не рачуна мирна капитулација у Другом светском рату) с царском Русијом у тзв. Финском рату 1809. године. Србија (односно њени грађани) је, с друге стране, само у последњих 20 година ратовала четири пута, а овде се и даље зазире од "враћања ЈНА". Да, како је рекао генерал Ковачевић, "нема ничега значајнијег од слободе и припреме за њену одбрану" слажу се и у Министарству одбране, које је на скупу представљао државни секретар Александар Живковић. "Двоструки је значај оваквог истраживања. Показује високо интересовање грађана и свет за потребу обуке за безбедност али и поверење у саму Војску Србије, као носиоца те обуке", каже Живковић, који подсећа да је Министарство већ иницирало реформу редовног образовању основним и средњим школама, како би се и међу најмлађе увело одређена обука из безбедности. Док се, евентуално, не врати војна обука, из Министарства одбране позивају све заинтересоване младиће и девојке да се пријаве за добровољно служење војног рока у Војсци Србије.

Народна војска за Европљане није "прошлост" 
Због лаганог али постојаног приближавања Србије НАТО савезу, српска јавност је уверена да све земље ЕУ имају англоамерички концепт професионалне војске. Међутим, ствар не стоји тако. Западној Европи обавезног служења војног рока нису се одрекли у Норвешкој, Финској, Данској, Естонији, Аустрији, Грчкој и Кипру. Ту је наравно и Швајцарска, не-ЕУ земље становиштва приближног броја као и у Србији, а у којој се вероватно ни најстарији грађани не сећају када је земља тачно последњи пут ратовала. Тамо је је "служење" војске наравно обавезно, а готово је незамисливо да неко буде на некој друштвеној/политичкој функцији а да није резервни официр војске.

Извор: Мондо
logoblog

Поделите са пријатељима Анкета каже Срби хоће народну војску!

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар