четвртак, 12. јул 2018.

Данас је Петровдан

  Гладиус       четвртак, 12. јул 2018.

Српска православна црква данас обележава успомену на свете апостоле Петра и Павла. Уобичајен народни назив за овај празник је Петровдан.


Петар је био рибар и звао се Симон, а Исус му је дао име Петар. Он је први од апостола јасно изразио веру у Господа речима: "Ти си Христос, син Бога живога". Апостол Павле био је фарисеј, прогонитељ Христов, и звао се Савле. Преобразио се и кренуо за Христом.

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника. Код Срба Петровдан је слава пекара и рибара.

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар се помиње као један од најоданијих Христових следбеника а речи "Ти си Христос, Син Бога Живога", записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вере у хришћанско спасење па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

У "Прологу" епископа Николаја Велимировића апостол Петар је представљен као "неустрашиви и силни проповедник Јеванђеља", чије се име помиње после силаска Светог Духа на свете апостоле и после беседе коју је одржао у Јерусалиму, када је "придобио и преобратио у хришћанство 3.000 душа".

Предање каже да је свети апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију.

Свети апостол Петар сматра се писцем две посланице у цркви познате као - Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

У предању се такође каже да му је Бог поверио вино, пшеницу и кључеве Царства небеског, па се с тим знамењем и слика на православним иконама.

Свети Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере.

У цркви светог Петра и Павла у Риму чувају се вериге светог Петра као знамење снаге светитеља у које га је оковао цар Ирод, прогонитељ хришћана. Предање каже да су вериге саме спале са руку и ногу светитеља на појаву анђела Божјег.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најпре фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана.

Предање каже да је око десет година био млађи од Христа са којим се никада није срео али да је у њега поверовао и постао један од највећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве.

"Господ му се јавио... и чудесно га преобратио у веру Хришћанску", записао је у "Прологу" епископ Николај Велимировић.

Овај запис владике Николаја односи се на догађај на путу за Дамаск и визију светог апостола Павла коме се Исус обраћа речима "О Савле зашто ти мене гониш".

"Крштен и уведен у службу апостолску са племенитом верношћу" и, како каже предање, проповедао је Јеванђеље од Арабије до Шпаније.

Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.

Овај празник је у Србији познат као Петровдан и обележава се као слава многобројних православних породица.

Петровданским слављем завршава се Петровски пост и почиње причест верника који су поштовали правила предвиђена каноном Цркве.

Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Данас је Петровдан

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар