среда, 04. јул 2018.

Село Гајдобра у Општини Бачка Паланка - Српска Сорбона

  Гладиус       среда, 04. јул 2018.

По броју доктора наука и државних репрезентативаца село Гајдобра у Општини Бачка Паланка јединствени је феномен на просторима бивше Југославије.


Из њега потиче 39 доктора наука, од чега су 19 универзитетски професори. Село је дало три академика и светски признатог афористичара. Дрес са државним грбом носило је чак 37 житеља Гајдобре.

Село са око 2.600 становника нема средњу школу, а ипак их зову Српска Сорбона. Потомци херцеговачких колониста поносно истичу да носе њихову бистрину и горштачку вештину.

"У Гајдобри постоји нешто што је онај старогрчки агон. Стална потреба за надметањем, за постизање више циљева, за такмичењем, за уздизањем, за узрастањем у својим областима",  наводи за РТС проф. др Јово Радош, бивши председник Карате савеза Југославије.

Тачно знају име сваког доктора наука или спортисте, па чак и оних чији су родитељи одавде.

"Огроман је број, преко осамнаест репрезнентативаца у рукомету. Што се тиче кошарке, ту су најпознатији играчи Мирко Милићевић, Немања Бјелица, Владимир Лучић" , истиче Стојан Дангубић.

Деценијама постижу поене за Србију, а тек ове године добиће прву спортску халу.

"Да се посветимо томе да отворимо неку школу рукомета, да доведемо садашње и бивше репрезентативце да мало раде са децом", каже Рајко Продановић, бивши репрезентативац Србије у рукомету.

У Гајдобри има неколико фабрика које запошљавају око 1.200 људи. Највећа производи 70 милиона чарапа годишње и све извози. Стопа незапослености је на минимуму.

"Не ради само онај ко неће. И увозимо радну снагу, тако да огроман број радника долази из околних места", напомиње Стојан Дангубић.

У Гајдобри се још приповеда о старом завичају а образ сваког дома пажљиво се чува.

"Потомство памти своје претке, јер где нема те везе потомства и предака, онда све пропада", истиче Јово Радош.

Нема значајније ствари за становнике Гајдобре, него да се похвале да у том селу "мајка и даље рађа соколове."

Извор: Мондо
logoblog

Поделите са пријатељима Село Гајдобра у Општини Бачка Паланка - Српска Сорбона

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар