понедељак, 30. јул 2018.

Житељи нишког насеља Никола Тесла решили да узму ствар у своје руке и уреде крај

  Гладиус       понедељак, 30. јул 2018.

Неколицина комшија у нишком насељу Никола Тесла, односно Број 6, последњих недеља организовала је акције чишћења и уређења спортских терена, кеја, парка и запуштених мобилијара за децу. Због, како кажу у овом удружењу у формирању, неспособности надлежних, решили су да сами среде насеље у којем живе.


Другари из овог краја, каже 32-годишњи Александар Тодоровић, окупили су се око идеје да сами морају да предузму иницијативу и не чекају друге да то учине.

Окупили смо се и свако даје свој допринос, онакав какав може. Неко својим радом, неко опремом, неко кроз идеје, а неко новцем. До сада смо имали акције уређења у Нишавској улици, поред кеја, спортских терена, простора око цркве, запуштених мобилијара за децу на Радикинском путу, а овог викенда смо уређивали терен и парк у Заплањској улици - каже Тодоровић.


Објашњава да не могу да ураде неке велике ствари, али да раде оно што је у њиховим могућностима.

Не можемо да изградимо неки спортски терен, али можемо да улепшамо и очистимо наш крај. Скинули смо, рецимо, ограду око игралишта на којој је неко дете могло да се повреди и сада прикупљамо новац да купимо и поставимо нову - каже Тодоровић.


Ову тренутно неформалну групу чине углавном млади људи, а циљ им је да укључе и тинејџере, како би били “део једне здраве приче и корисног друштвеног рада”.

Пуно ми је срце било када се на првој акцији појавио клинац, који иде у први или други разред основне школе, и узео је метлу и почео да чисти око гола на игралишту, а позвао и другове да му се придруже - каже Тодоровић.


Истиче да је у току процедура регистрације удружења, а потом ће, најављује, кренути да конкуришу за новац при неким фондовима, као и да контактирају надлежна предузећа.

На одлуку да сами засуку рукаве дошли су, каже, јер власт није показала интересовање да уреди насеље Број 6.

Један и једини разлог за то је неспособност локалне власти да организује континуирани комунални ред на комплетној територији општине Нишка Бања. Челни људи у Општини Нишка Бања показали су недовољно ангажовања за коначно решавање основних људских права као питање уређења, чистоће, одржавања, а камоли нашег некаквог цивилизацијског прогреса ако сагледамо целокупну територију коју покрива наша градска општина - кажу у удружени грађани насеља Никола Тесла у свом саопштењу.


Напомињу да, иако постоје гласине о томе, ова група није део неке политичке партије и да немају никакве политичке амбиције.

Ми нисмо било чија политичка фракција, нити нас је организовала било која политичка странка! Ми смо они који пре свега желе да са комшијама заједно учине нешто позитивно, не тражећи заузврат било шта, млади и радно способни, породични људи без политичке историје или значајнијег политичког ангажовања, а наравно наши најдражи чланови су деца свих узраста - саопштили су из ове групе.


Они позивају своје суграђане да се укључе у акције које најављују на својој Фејсбук страници, али и да дају идеје како да уреде и улепшају насеље.

Извор: Нишке вести
logoblog

Поделите са пријатељима Житељи нишког насеља Никола Тесла решили да узму ствар у своје руке и уреде крај

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар