уторак, 14. август 2018.

Витешки фестивал од 24. августа у манастиру Манасија

  Гладиус       уторак, 14. август 2018.


Међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић - Јуст оут Манасија" биће одржан од 24. до 26. августа и посвећен јубилеју - 600 година манастира Манасија.


Већ четврту годину за редом ова манифестација промовише српску културу и баштину, уз учешће бројних уметника и витешких трупа из Европе и света.

Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњевековне хране и пића, представљања средњевековних заната, богатог културно-уметничког програма уз песму и игру, посетиоци ће бити у могућности да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе.

За најмлађу публику у оквиру витешког села биће организовано и мноштво радионица (сликарска, грнчарска, мачевалачка, стреличарска, итд.).

Број учесника под средњовековним оклопом сваке године расте.

Прошле године је наступило 400 бораца, а ове се очекује 500 учесника.

Поред домаћих представника, на турниру ће бити трупе из више од 20 европских земаља, које ће кроз дефиле и демонстрацију вештина приказати своје средњевековно наслеђе.

Посетиоци фестивала ће имати прилику премијерно да виде играно-документарни филм о деспоту Стефану Лазаревићу "Научити мрак да сија".

Више од 150.000 људи је посетило манастир Манасију и фестивал претходне три године, а о фестивалу су писали лондонски "Телеграф", омански "Тајмс", а портал МСН је сцене са борилишта из Манасије упоредио са серијом "Игра престола", док је ирански национални дневник емитовао репортажу о фестивалу.

Фестивал је и ове године бесплатан за све посетиоце.

Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Витешки фестивал од 24. августа у манастиру Манасија

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар