четвртак, 09. август 2018.

Настављена истраживања на локалитету Врело Шаркамен

  Гладиус       четвртак, 09. август 2018.

На локалитету Врело Шаркамен код Неготина, грађеном почетком четвртог века, настављена су археолошка истраживања. Утврђење је градио тетрарх Максимин Даја, један од римских царева рођених на простору Источне Србоје, иначе, сестрић цара Галерија. Јединствени архитектонски комплекс обухвата и маузолеј царице мајке у коме је 1996. године пронађен чувени сет златног накита.

Ових дана ради се на западној, главној капији утврђења кроз коју је водио пут ка маузолеју царице мајке.

"Сада смо истражили читаву површину унутрашњости и констатовали њене монументалне димензије. Широка је 5,40 иначе и бедем је те ширине. Она лежи на западном бедему, а широка је седам и осамдесет", објашњава Др Софија Петковић, руководилац археолошких истражувања Врело-Шаркамен.

Шаркамен је грађен пре 1700 година на неприступачном терену. А зашто овде, на стеновитој литици под великим нагибом? Археолози кажу: Максимин Даја је рођен на овим просторима, а његово враћање коренима изискивало је посебан начин градње свих објеката.

"Како не би дошло до пуцања по осовини капије, морало се обезбедити њено темељење, њено фундирање. Зато се управо приступило и изради више слојева плочника", каже Игор Бјелић, др. архитектуре.

Од јесени, наредних неколико година, конзерваторски радови пратиће археолошка ископавања.

"Конзервација ће почети на југоисточном делу овог објекта, на југоисточној кули, једној од десет кула овог утврђења. И на том углу, где смо потпуно супротно очекивањима наишли на просторије са унутрашње стране утврђења и доказали да претходне тезе - да је утврђење потпуно празно унутра, нису тачне", каже Гордан Јањић, координатор на пројекту Врело-Шаркамен.

Шаркамен је открио тек део својих грађевина, али и сада, својом монументалношћу, јединственом лепотом разнобојног камена и разноликошћу десет кула, представља добру основу за развој културног туризма у неготинској општини.


Фото: РТС
Извор: РТС
logoblog

Поделите са пријатељима Настављена истраживања на локалитету Врело Шаркамен

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар