среда, 14. новембар 2018.

Српска жена у Великом рату – болничарка, ратница и глава куће

  Гладиус       среда, 14. новембар 2018.

Често се заборавља да је међу српским војницима био и знатан број жена, не само у улози болничарки већ и раме уз раме с војницима на фронту.

Одајући пошту јунацима и свима који су недрили отаџбину испуњени поносом, плетемо венце славе и захвалности стаменој, срчаној, мудрој и, пре свега, храброј жени српској. Оној која је свог сина јединца, мужа, оца и брата испратила у рат.

"Када говоримо о учешћу жена у Првом светском рату, често падају на памет жене у милосрдним мисијама. Наравно, прва асоцијација је на Надежду Петровић, која је несебично жртвовала свој живот у хуманитарној мисији у збрињавању рањеника и спасавању оболелих војника. Ту су и Љубица Чакаревић, Ленка Рабасовић, наравно Милунка Савић, најодликованија жена-ратница, витез 'Карађорђеве звезде' и 'Легије части'", каже историчар у Институту за савремену историју Немања Девић.

Да је отаџбина преча и од живота, доказале су жене-јунаци, које су раме уз раме, са саборцима, извојевале велике битке.

"То је и подвиг свих жена зараћене Србије у оно време. Ја бих само изнео пример Радојке Ристивојевић из села Кусатка, која је у рату изгубила мужа и три сина. Њени потомци говоре и данас да је то била жена која је касније била и мајка и бака која је и у ратном времену задржала и одржала и ту кућу и то домаћинство. Таквих жена је била пуна Србија после 1918", објашњава историчар Девић.

Извор: РТС
logoblog

Поделите са пријатељима Српска жена у Великом рату – болничарка, ратница и глава куће

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар