уторак, 20. новембар 2018.

Врањанка Даница Томић освојила светски архитектонски конкурс за кућу будућности

  Гладиус       уторак, 20. новембар 2018.

Када неко већ на самом почетку каријере освоји ни мање ни више него прво место на једном међународном конкурсу, с пуним правом заслужује да се јавно промовише и похвали.Структура победничког пројекта односи се на модуларно концептуиране стамбене јединице које се на један симбиотички начин могу повезати с природним структурама.

Јавни светски конкурси, било да су расписани за потребе неке конкретне локације или инвеститора, било да су на нивоу студентских надметања, увек су добра прилика да се архитекте опробају и одмере своја знања и идеје. Наравно, није толико важно да ли се нешто освоји, већ да се види како су и други размишљали. Неки се годинама пријављују и учествују на великим светским конкурсима, не освајају неки значајније награде, али их то држи у кондицији када наступају на домаћим конкурсима, па нека од прва три места или признања никада не изостају. С друге стране, када неко већ на самом почетку каријере освоји ни мање ни више него прво место на једном међународном конкурсу, с пуним правом заслужује да се јавно промовише и похвали.

Даница Томић рођена је и одрасла у Врању, а студије архитектуре с великим успехом завршила је у Нишу. Пројекат са којим је конкурисала на престижном студентском такмичењу Future House 2018 заправо је њен мастер/завршни рад, који је одбранила пре који дан с највишом оценом. Када се погледа из којих све земаља су други конкурсни такмичари (УАЕ, Пољска, Италија, Јужна Кореја, Индија, САД), можемо са сигурношћу закључити да и наша држава својом младом интелигенцијом успешно парира на многим стручним и научним пољима, а то се односи и на архитектуру.

Кућа се може градити на различитим локацијама и на тај начин повезати са природним окружењем
Структура Даничиног пројекта односи се на модуларно концептуиране стамбене јединице које се на један симбиотички начин могу повезати с природним структурама. Без конкретно одређене локације, циљ ове идеје је креирање еколошки одговорне монтажне модуларне куће, која се својим прилагодљивим карактером даје могућност функције која није ограничена на приватно становање.

Саћасто или гроздасто низање модуларних јединица у потпуности одговара концепту становања унутар градова будућности.

С друге стране, цео концепт прати идеју повратка природи, то јест, уклапање самог објекта у неко природно окружење или одрживо озелењавање једног већег стамбеног објекта, састављеног од мноштва идентичних стамбених јединица. Тако исте животне услове унутар једне јединице могу имати становници једног зеленог солитера, али и власници планинске викендице. Овако саћасто или гроздасто низање модуларних јединица у потпуности одговара концепту становања унутар градова будућности.

Заљубљеник у природу

Даница Томић
До своје идеје Даница није дошла пуким копирањем сличних остварења, која се већ увелико изводе по свету, већ искреним приступом младог заљубљеника у природу и све оне погодности које живот у њој пружају.

Један од пионира монтажног модуларног становања, додуше за потребе расељених лица, услед природних катастрофа или ратних сукоба, јесте архитекта професор Спасоје Крунић, али у разговору с Даницом закључили смо да она није упозната с Крунићевим концептом и да је иновативност њене идеје у највећој мери аутентична за наше просторе.

Извор: Градња

logoblog

Поделите са пријатељима Врањанка Даница Томић освојила светски архитектонски конкурс за кућу будућности

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар