четвртак, 08. новембар 2018.

Лесковачки роштиљ и званично заштићен регионални бренд

  Гладиус       четвртак, 08. новембар 2018.

Ћевабџинице и ресторани који буду желели да праве и продају лесковачки роштиљ мораће за то да имају сертификат Привредне коморе Србије. Лесковац је званично постао носилац жига који штити овај бренд, а сертификате је засад добило 10 лесковачких ресторана.Након година рада и труда, каже директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског округа Горан Јовић, Лесковац је коначно брендирао своје познате специјалитете са роштиља.

Коначно смо дошли до краја овог нашег најзначајнијег пројекта, јер специјалитети са роштиља су један од најзначајних брендова, не само југа Србије, не само Лесковца, него читавог региона – каже Јовић.

Сертификате имају ресторани "Принц“, "Цап-Цап“, "Колиба“, "Апостоловић“, "Младост“, "Грош“ "Стари град“, визиторски центар "Теодора“, Вила "Гуњетинац“ и мотел "Гуњетинац“.

Они који желе да добију сертификат да би продавали лесковачки роштиљ, мораће да прођу одређене обуке, каже Јовић, али и да специјалитете припремају по традиционалном рецепту.

Следећи корак је да праћење и контрола ресторана, а они који продају наш бренд без сертификата, биће на неки начин санкционисани. Наравно, сви могу да се пријаве и да после обука добију сертификате – каже Јовић.

Поступак брендирања лесковачког роштиља радио се са партнерима из Бугарске коморе из Враца. Пројекат је вредан 170.000 евра, радио се преко ИПА програма који финансира Европска унија.

Иначе, Лесковац је до сада брендирао роштиљ-месо, лесковачку спржу и ајвар, а како је Јовић раније најавио у плану је заштита лесковачког пинђура и љутенице, као и меда.

Извор: Јужне вести
logoblog

Поделите са пријатељима Лесковачки роштиљ и званично заштићен регионални бренд

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар