понедељак, 19. новембар 2018.

Положај Срба у региону тежак, задатак Србије да помогне

  Гладиус       понедељак, 19. новембар 2018.

У организацији Савеза Срба из региона и Завичајног удружења "Сава Мркаљ", у Српском народном позоришту у Новом Саду одржан је Четврти фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ.  Химну је отпевао хор новосадске Основне школе "Милош Црњански", а затим се публици представило готово 300 учесника, чланова осам културно-уметничких друштава из Будимпеште, Требиња, као и из Бачке Паланке, Кљајићева, Ветерника, Бачког Грачца, Руменке и Бусије код Београда.

Изасланик председника Републике Србије Марко Ђурић рекао је да политика Владе и председника Александра Вучића "подразумева помоћ Србима, свима и свуда".

"Наше опредељење је очување нашег идентитета јер живимо у тешком времену када има оних којима сметају Срби и Србија. Сведоци смо притиска на Србе у региону, протерују наш језик из школа, руше ћириличне табле и зато је важна снажна подршка државних инстутуција којима пружамо гаранције за опстанак нашег народа који је аутохтон у земљама у региону", поручио је Ђурић.

Један од домаћина манифестације, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, истакао је два циља, афирмацију културе Срба из девет земаља региона, али и очување њихове духовности.

"У региону живи два милиона Срба. У шест земаља положај је тежак, Хрватској, БиХ, Црној Гори и Албанији, у Словенији и немамо признат положај националне мањине, а релативно је добар у Мађарској и Румунији. Зато је потребно основати посебну државну институцију, министарство или канцеларију која би се бавила побољшањем положаја и решавањем проблема Срба у региону", рекао је Линта.

Сада већ традиционалном фестивалу фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, покрајинска секретарка за културу и информисање Драгана Милошевић и председник скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Организатори су обећали да ће наставити с напорима да омасове фестивал фолклора који је у Новом Саду постао препознатљив као традиционално окупљање Срба из региона.

Фото: Тањуг/Јарослав Пап
Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Положај Срба у региону тежак, задатак Србије да помогне

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар