четвртак, 13. децембар 2018.

Земља кошарке: 70 година КСС и 95 година кошарке у Србији

  Гладиус       четвртак, 13. децембар 2018.

Свечаном академијом у Народном позоришту у Београду синоћ је обележено 70 година од оснивања Кошаркашког савеза Србије и 95 година кошарке у Србији.Свечаности су присуствовали челни људи КСС, челници ФИБА, легенде домаће и европске кошарке, као и бројни спортисти, медју којима и Дино Менегин, успешни тренери Душко Вујошевић, Душан Ивковић, Дан Питерсон и многи други.

КСС је легендама домаће кошарке доделио највиша признања. Сребрном лоптом за најбоље тренере награђени су Братислав ђорђевић и Милан Цига Васојевић, у чије име је награду примио његов син. Златним значкама награђени су бивши играчи Анђелија Арбутина, Зоран Славнић, Ратко Радовановић, Рајко Жижић (постхумно), као и некадашњи председник КСЈ Миодраг Бабић.

Председник КСС Предраг Даниловић рекао је да је поносан навелики јубилеј и резултате. Кошаркашки репрезентативци освојили су укупно 128 медаља, 12 играча је у Фибиној Кући славних, а 28 играча је отишло у НБА лигу.

Бивши репрезентативац рекао је да мало која нација може да се похвали тиме да више од 20.000 људи дочека репрезентацију после неке медаље. Навео је да је политика КСС да негује пријатељство широм света, да шири и јачамо кошаркашку породицу јер је то једина формула за напредак.

Током свечаности на видео биму приказан је документарни филм о почецима кошарке у Србији, састављен од снимака и изјава прослављених тренера и играча освајача медаља са великих такмичења за репрезентацију Југославије, а затим и Србије, у мушкој и женској конкуренцији.

Нису заборављени ни Борислав Станковић, чија унука се обратила присутнима, као и Срђан Шапер син великог Радомира Шапера.

Сећања на своје медаље, углавном кроз анегдоте, са окупљенима су поделили и Немања Неца ђурић, Марија Вегер, Жарко Паспаљ, Анђелија Арбутина, Никола Плећаш, Душан Ивковић, Александар ђорђевић, Владимир Цветковић.

Председник ФИБА Европа Тугај Демирел рекао је да Србију у свету сви знају као "земљу кошарке" и да су српски играчи "рођени кошаркаши".

Некадашњи амерички тренер, 82-годишњи Дан Питерсон похвално је говорио о великанима српске кошарке.

У склопу обележавања јубилеја, јуче је на Малом Калемегдану, између терена кошаркашких клубова Партизан и Црвена звезда, откривен споменик утемељивачима српске и југословенске кошарке.

Фото: Кошаркашки савез Србије
Извор: Б92
logoblog

Поделите са пријатељима Земља кошарке: 70 година КСС и 95 година кошарке у Србији

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар