четвртак, 13. децембар 2018.

Вршчанин "оживео" Флојдовог фићу

  Гладиус       четвртак, 13. децембар 2018.

Титула најпознатијег аутомобила са наших простора свакако припада Фиату 750 познатијем као Фића. Уз овај аутомобил одрасле су многе генерације и ако је већ одавно замењен новим моделима, уз добро одржавање и даље се добро држи. Један Вршчанин вођен великом љубављу према овом аутомобилу, успео је да оживи Флојдовог фићу.


Власник овог прелепог примерка фиће је Јован Атанацков, који већ дуги низ година лагано и са великом пажњом рестаурира и мења сваки шраф на овом аутомобилу. Један наслов из новина -"Италијан оживео Флојдовог фићу", пробудио је у њему,како каже, српски инат, па је решио да и сам направи један примерак овог легендарног аутомобила.

"Овај наслов био је пресудан, ипак је фића био главни актер нашег култног филма "Национална класа", па ако је Италијан оживео Флојдовог фићу – оживећемо га и ми", кроз осмех каже Атанацков.

Вршчани овог лепотана старог 48 година и данас могу срести на путу, иако је он већ одавно постао феномен и легенда, али и симбол неког прошлог времена.

"Све је то сада практично једна историја, једна носталгија, и једна прича са душом. Фића напросто има душу, што ови данашњи аутомобили немају. Ја који се бавим аутомобилима не могу да их разликујем док не видим неки симбол на њима,а фићу ћете увек препознати", додаје он.

Фића је заслужан за широку моторизацију бивше Југославији, а у производном програму крагујевачке заставе био је тачно 30 година, и у том периоду произведено је преко 900.000 примерака овог возила. У нашем народу усталила се и једна изрека везана за овај аутомобил, па често можемо од старијих људи чути да ко није возио фићу тај и није прави возач.

Извор: РТВ
logoblog

Поделите са пријатељима Вршчанин "оживео" Флојдовог фићу

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар