понедељак, 17. децембар 2018.

Светски признат експерт за Аушвиц, др Гидеон Грајф предао Кустурици документацију за филм о Јасеновцу

  Гладиус       понедељак, 17. децембар 2018.

Светски признат експерт за Аушвиц, др Гидеон Грајф, предао је редитељу Емиру Кустурици документацију у којој су, између осталог, изнети и детаљи о страшној судбини рођака Николе Тесле и Теодора Херцла који су страдали у усташком логору Јасеновац, пише данашња "Политика".


Повод за то је нови пројекат Кустурице који би режирао играни филм о Јасеновцу у којем је живот изгубило око 700.000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у НДХ, наводи лист.

Овај филмски пројекат ће поред Грајфа, окупити и експерте за друга питања каква су, на пример, војне операције или доживљене и преживљене тортуре.

У тиму стручњака, пише лист, наћи ће се познаваоци проблема из Португалије, Израела и Канаде, вероватно и из још неких земаља.

Документација коју је Грајф уручио Кустурици представља неку врсту елабората на коме су радили експерти за различита питања.

Уз поклич «За дом спремни», усташе су измислиле, «патентирале» укупно 57 метода садистичког убијања својих жртава, пре свих Срба: дављењем у реци, цијанидом, чекићем, маљем, српом, вешањем, чупањем гркљања, одсецањем тестиса и других делова тела, вађењем срца, убијањем трудница струјом, вађењем фетуса, разапињањем, драњем коже, закуцавањем ексера у главу… — наводи Грајф методе свирепог убијања, за које је доказано да су примењиване у Независној држави Хрватској.

Међу њима је и такозвани србосјек, рукавица, на који је прикачено сечиво израђено у познатом «Солингену»…

Грајф је недавно објавио књигу "Јасеновац - Аушвиц Балкана - Усташка империја окрутности" која је штампана на српском, хебрејском и енглеском језику.

Извор: Б92
logoblog

Поделите са пријатељима Светски признат експерт за Аушвиц, др Гидеон Грајф предао Кустурици документацију за филм о Јасеновцу

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар