петак, 04. јануар 2019.

НУРДОР својој деци

  Гладиус       петак, 04. јануар 2019.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака уз помоћ донатора изградило је прошле године у Нишу ново дечије хемато-онколошко одељење, за лечење најтеже оболелих малих пацијената. НУРДОР је такође помогао и опремање хемато-онколошког одељења у Крагујевцу.

Ново одељење дечије хемато-онкологије у Нишу, НУРДОР је отворио маја месеца. Реч је о објекту површине 750 квадрата у који је уложено око 100 милиона динара.
Помогле су друштвено одговорне компаније, град, држава и грађани Србије са више од 400.000 СМС порука. "Ми смо јако поносни. Ушли смо у историју, као Удружење родитеља деце оболеле од рака које је саградило прву овакву клинику, не само у Србији, већ и у региону", рекла је Сузана Антић, Управни одбор НУРДОР-а. Деца овде имају хумане услове за лечење. Свака соба има купатило, малишани имају играонице.

Лече се најсавременијом опремом. Помажу им и бројни волонтери попут Дане Митровске. "Након што сам се лечила. Одлучила сам да се укључим у активности НУРДОР-а, зато што сам била свесна колико је ово значајно и колико својом активношћу, НУРДОР помаже деци", објашњава Дана Митровска, волонтерка.

 "Ми већ примећујемо да деца не схватају да је ово болница, него да је нека играоница у коју су привремено дошли да се играју. Прво ујутру када приме терапију и лекова, одмах иду у играоницу", каже Гордана Костић, начелница Одељења за хемато-онкологију. НУРДОР је и за дечију онкологију у Крагујевцу обезбедио медицинску опрему. Ово одељење је комплетно реновирано уз помоћ емисије са „Тамаром у акцији".

"Сад су знатно бољи услови, собе су доста удобније, чистије, пространије. Свака соба има тв, деца имају играоницу са доста играчака, књига и деца могу да скрену мисли са својих проблема на неке лепше теме", објашњава Маријела Кенић, мајка оболелог дечака. "Потпуно је реконструисан простор, добијена је још једна просторија, реконструисани мокри чворови, реконстрисана чајна кухиња и одељење интервенција", каже Зоран Игрутиновић, начелник одељења хемо-онкологије у Крагујевцу.

Услови за лечење деце у овим објектима, одговарају највишим европским стандардима. Заједно са грађанима добре воље НУРДОР је омогућио, да малишани оболели од рака и њихови родитељи лакше прођу кроз период лечења и опоравка.

Фото: Screenshoot РТС
Извор: РТС
logoblog

Поделите са пријатељима НУРДОР својој деци

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар