четвртак, 10. јануар 2019.

Новосађанка која заједно са пријатељима помаже напуштеним псима одушевљена подршком сугарађана

  Гладиус       четвртак, 10. јануар 2019.

Новосађанка Јована Кузман, волонтерка удружења за напуштене животиње, заједно са пријатељима помаже напуштеним псима да преживе хладноћу тако што им прави кућице и обезбеђује храну и воду.


Тренутно је широм Новог Сада постављено је преко 60 кућица захваљујући племенитој идеји ове младе љубитељке животиња.

- Одувек се трудим да помогнем куцама на улици и сада смо размишљали како да из заштитимо од хладноће. Дошли смо на идеју да им направимо кућице, али нам је за то требала помоћ и позвали смо људе добре воље да нам се придруже како бисмо реализовали ову замисао - прича Јована.

Каже да се у заказаном термину појавило више од 80 људи спремних да помогну да се направе кућице.

- Били смо одушевљени да постоји таква свест код нас, а поготово нас је одушевило то што су се многи појавили са децом у жељи да им покажу праве вредности и уче их хуманости. Одмах смо прионули на посао и направили више од 60 кућица од картонских кутија које смо обложили стиропором ради топлотне изолације и умотали их у најлон да не би прокисле. Када су биле готове, напунили смо их сламом и распоредили по деловима града где су примећене напуштене куце - објашњава Јована.

Додаје и да ју је изненадила спремност свих људи који су учествовали у акцији да се брину о кућицама и да обезбеде храну и воду за псе.

- Када смо распоредили кућице по граду, уз њих смо оставили и поруку са молбом да грађани не уништавају кућице, већ да нас позову да је преместимо уколико им сметају. За дивно чудо, ниједна кућица није ни такнута и то нам је причинило велико задовољство, тако да ћемо наставити са том акцијом уколико буде потребе - прича Јована.

Признаје и да су напуштени пси у почетку били неповерљиви те су зато волонтери гледали да кућице поставе на скровита места у улицама и квартовима где су примећене животиње како би имале мира.

- Када смо им оставили храну и воду, посматрали смо из прикрајка и куце су махом после извесног времена схватиле да само желимо да им помогнемо, а не да наудимо - прича Јована.

Прикупљају и храну


Јована са пријатељима планира да настави да помаже напуштеним животињама. Тако је постигла договор са неколико пет шопова у граду да се у њиховим објектима поставе кутије у које грађани могу да оставе храну коју ће касније волонтери распоредити на местима где су поставили кућице за напуштене куце.

Фото: Ненад Михајловић / РАС СРБИЈА
Извор: Блиц
logoblog

Поделите са пријатељима Новосађанка која заједно са пријатељима помаже напуштеним псима одушевљена подршком сугарађана

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар