уторак, 19. фебруар 2019.

Куршумлија: Деци направио фудбалски терен јер са њим чисте насеље од пластике

  Гладиус       уторак, 19. фебруар 2019.

Куршумличанин Миодраг Михајловић (58) почео је пре годину дана да сакупља пластични отпад у насељу Кастрат у коме живи а недавно је у ту акцију укључио и локалне малишане којима је, заузврат, направио фудбалско игралиште у свом дворишту.

Михајловић је агенцији Бета рекао да је годину дана сам чистио насеље у коме живи тако што је сваког дана сакупљао пластични отпад у кесе и џакове које је потом тракторском приколицом пребацивао до контејнера намењених тој врсти отпада.

"Почео сам да сакупљам отпад јер не могу да гледам како се свуда по улицама бацају празне флаше, канте, лименке и други отпад. Узалуд сам молио људе да не бацају отпад по улици па сам направио четири велике металне корпе које сам поставио по улицама Кастрата али ни то није вредело", казао је Михајловић.

Он је потом анимирао децу из Кастрата да се укључе у акцију чишћења насеља од пластичног отпада.

"Одзив је био невероватан, неколико десетина деце прикључило се акцији, наравно уз сагласност родитеља. Мој циљ је да децу одвојим од компјутерских игрица, мобилних телефона, да више времена проводе напољу, да се баве спортом, а сваког викенда организовано обилазимо насеље и прикупљамо празне флаше, канте и други пластични отпад", казао је Михајловић.

Како би наградио децу за труд, Михајловић је у свом дворишту направио голове за фудбал и купио лопте.

"Позвао сам децу и рекао сам им да је то њихово игралиште пошто га у насељу нема", казао је становник Кастрата.

Акција је уродила плодом па су корпе које је Михајловић направио, сваког викенда пуне отпада а уз помоћ деце, празне се у другом делу његовог дворишта.

"Пошто корпе нису 'стандардне', морао сам да их празним негде. Сада је у мом дворишту велика гомила пластике а када се и оно препуни, уз помоћ малишана натоварим приколицу или две и отпад возимо у град па преручујем у стандардне корпе предвидјене за ту врсту отпада", казао је Михајловић.

Он је додао да поред анимирања деце да се укључе у акцију чишћења, жели и да подигне свест градјанима који несавесно одлажу смеће где год стигну.

"Не стидим се да ово радим, узмем џак и идем из улице у улицу и успут причам људима и саветујем их да не бацају смеће где стигну јер је пластика највећа пошаст 21. века. Нећу престати то да радим, све док не научим људе да поштују правила и природу", казао је Михајловић.

Деца из насеља Кастрат која су добила дозволу родитеља да учествују у акцији чишћења, рекла су да им није тешко да викенде проводе чистећи улице а 13-годишњи Алекса Дамјановић рекао је да се у акцију неретко укључе и сами родитељи.

"Радостан сам јер нам је Миодраг обезбедио игралиште за фудбал и зато ми није тешко да заједно са њим и другарима сакупљамо пластични отпад. Много отпада прикупимо по насељу и доносимо га у Миодрагово двориште", казао је Дамјановић.

Насеље Кастрат је медју најчистијима у Куршумлији и пример је како се чува животна средина. Михајловић и деца из тог насеља надају се да ће им надлежни у граду обезбедити право игралиште уместо стрмог дворишта, јер су како су навели, заслужили то.

Извор: Бета
logoblog

Поделите са пријатељима Куршумлија: Деци направио фудбалски терен јер са њим чисте насеље од пластике

Претходно
« Prev Post
Следеће
Next Post »

Нема коментара:

Постави коментар